Foto: TT

Hot får skolorna i Los Angeles att stänga

Uppdaterad
Publicerad

All undervisning i USA:s näst största skoldistrikt ställdes in på tisdagmorgonen. Orsaken är någon form av hot. Mer än en halv miljon elever tvingades stanna hemma när skolorna stängdes, men vad hotet innehåller har polisen inte avslöjat – och mycket pekar på att hotet var en bluff.

Drygt en halv miljon skolelever i Los Angeles Unified School District fick tidigt på tisdagsmorgonen beskedet att alla dagens lektioner är inställda på grund av ett ”ospecifeirat hot”.

Det fåtal elever och lärare som redan infunnit sig i skolan uppmanades att ge sig av från området. Hundratals skolbussar har fått stanna i sina depåer och föräldrar som ska hämta redan lämnade barn måste styrka sin identitet.

Diffust hot

– Det handlar inte om en eller ett par utpekade skolor utan om många skolor utan närmare precisering. Det är därför jag fattade beslutet, sade skoldirektören Ramon Cortines till Reuters.

Enligt Los Angeles Times rör det sig om ett bombhot som ska ha framförts i elektronisk form till en av ledamöterna i skoldistriktets styrelse. Det cirkulerade också uppgifter om att man ska ha upptäckt ryggsäckar och paket utplacerade, men detta har inte bekräftats.

Senare på tisdagen, lokal tid, kom uppgiften att hotet med största sannolikhet var en bluff. Detta enligt en högt uppsatt ledamot demokratisk ledamot i representanthusets säkerhetskommité.

Inga detaljer

Polisen är förtegen om vad hotet går ut på och hur pass konkret det är. Men det var alltså tillräckligt allvarligt för att skolledarna i distriket skulle besluta att all undervisning på tisdagen ställs in och att eleverna ska stanna hemma.

– Hotet analyseras och vi har beslutat att hålla skolorna stängda till dess att vi är helt säkra på att skolområdena är säkra, säger Steven Zipperman på Los Angelespolisen, enligt AFP.

Genomsöker över 1.000 skolor

Skoldistriktet är med över 1.200 skolor det näst största i hela USA. Detta läsår har det 643.000 elever från förskolan till årskurs 12. Dessutom omkring 250.000 studenter i vuxenskola. Polisen söker igenom alla skolbyggnader och i  morgon onsdag räknar man dock med att undervisningen ska kunna återupptas.

I takt med att timmarna gick utan att några konkreta uppgifter om hotet framkom spred sig uppfattningen att det varit falskt alarm. En icke namngiven federal källa säger till Reuters att det mest troliga är att det rör sig om en bluff.

Även New York hotat

Nyhetsbyrån AP rapporterar att skolmyndigheterna i New York tog emot ett liknande hot på tisdagen. Personen som framförde hotet påstod sig vara jihadist, men polisen drog slutsatsen att det rörde sig om en bluffmakare. Inga åtgärder vidtogs och New York-polisens chef William Bratton säger att han anser att kollegerna i Los Angeles överreagerat.

– Det är alltid enkelt att kritisera beslut i efterhand när man vet hur det har gått. Men den informationen finns inte tillgänglig när beslutet fattas, försvarade sig Charlie Beck, chef för polisen i Los Angeles.

Rädsla efter San Bernardino

I USA, och inte minst Kalifornien, har rädslan för terrordåd ökat markant sedan attentatet i San Bernardino i början på december.

Då sköts 14 människor på en julfest till döds av en kollega och dennes hustru. Gärningspersonerna, som senare dödades av polis, hade haft kontakt med islamistiska terrorgrupper och tros ha haft planer på ett ännu blodigare dåd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.