Donald Trump hoppade över sista debatten i Iowa för en vecka sedan. Foto: TT

I natt är Trump tillbaka efter bojkotten

Uppdaterad
Publicerad

Inför valet i Iowa hoppade Donald Trump av slutdebatten.

I New Hampshire är han med igen och nu möter han Ted Cruz efter veckans ordkrig.

”Det kommer att bli fantastiskt”, skriver Trump på Twitter.

Efter Donald Trumps förlust i Iowa har statistiker och experter fyllt timmar i amerikansk tv för att diskutera om förlusten kan ha berott på att han hoppade över den tv-sända slutdebatten i Iowa, tre dagar innan nomineringsvalet i delstaten. Men ingen sitter på facit.

Det som däremot är oomtvistat är att ordkriget bland republikanerna har trappats upp ordentligt i veckan. Framförallt har Trump och Cruz pucklat på varandra.

USA-val 2016

Trump har sagt att Cruz vann i Iowa efter valfusk och att valet borde göras om. Cruz å sin sida anspelar på att Trump skulle vara labil och kunna bomba ett land som Danmark vilken natt som helst med sitt humör.

– Han har tappat det, säger Cruz.

Rubio får stöd av ex-guvernör

Efter valet i Iowa har Cruz, Trump och trean Marco Rubio utkristalliserat sig som trion som allmänt tippas vara toppkandidaterna till att ta hem det republikanska primärvalet.

Rubio anses vara en lite mer moderat republikan, Trump en vindflöjel och Cruz åt det konservativa hållet.

Så fort Cruz får chansen lyfter han fram sig själv som den enda riktigt konservativa deltagaren i startfältet.

– Om man är 50 år och inte har levt som en konservativ så är man inte det. Så enkelt är det, säger Cruz när SVT Nyheter är med på ett av alla röstfiskarmöten han håller.

Samtidigt fick Marco Rubio senast i går stöd från Louisianas ex-guvernör Bobby Jindal. Jindal som själv hoppade av presidentkampen i november säger till Fox att Rubio är en trogen konservativ politiker. Precis som Rubio själv säger Jindal också i intervjun med Fox att Rubio är den som kan få ihop partiet.

– Marco kan ena partiet. Hans optimistiska budskap får ihop väljare från alla partidelar, rakt över alla demografiska grupper. Han kan vinna valet i november.

Trump leder överlägset

Inför nattens debatt leder Donald Trump överlägset i alla opinionsmätningar i New Hampshire och tros gå mot en klar seger på tisdag. Där bakom har det hänt mer saker. Marco Rubio har de senaste dagarna tagit ett rejält skutt och ligger nu relativt ensam som tvåa runt 15 procent. Samtidigt är det ett gäng kandidater som snittar på tio procent.

Debattdeltagarna

Ted Cruz

Donald Trump

Marco Rubio

Ben Carson

Jeb Bush

John Kasich

Chris Christie

Debatten inleds klockan 2 svensk tid.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet