Donald Trump och Ted Cruz under en av de republikanska debatterna Foto: TT

Ordkriget mellan Trump och Cruz trappas upp

Uppdaterad
Publicerad

Stämningen mellan de republikanska kandidaterna Ted Cruz och Donald Trump blir allt mer hätsk. Efter att Trump anklagat Cruz för valfusk säger Cruz att Trump ”har tappat det” och säger att Trump skulle kunna råka kärnvapenbomba Danmark.

Tonen mellan Ted Cruz och Donald Trump, som båda aspirerar på att bli republikanernas presidentkandidat, har eskalerat kraftigt de senaste dagarna.

Det började med att Trump anklagade Cruz för att ha fuskat vid primärvalet i Iowa när Cruz-kampanjen felaktigt hävdade att kandidaten Ben Carson dragit sig ur och uppmanade Carson-väljarna att i stället stödja Cruz. Texassenatorn Cruz bad senare Carson om ursäkt.

USA-val 2016

Ifrågasatte Trumps omdöme

Ted Cruz har nu svarat på Trumps anklagelser om fusk och tonen är hård.

”Han har tappat det”, sade Cruz till reportar, rapporterar CBS. Cruz ifrågasatte sedan kraftigt Trumps omdöme och temperament och anklagade honom för nyckfullhet.

– Jag vet inte vem som skulle vara bekväm med någon som beter sig på det sättet och har sitt finger på knappen. Vi skulle kunna vakna upp en dag och Donald, om han vore president, skulle ha råkat kärnvapenbomba Danmark, dundrade Cruz.

”Duckar för sakfrågor”

Texassenatorn anklagade även Trump för att ducka för sakfrågorna och att fastighetsmiljardärens svar på allt är att förolämpa motståndare.

Cruz avslutade med att säga att hans båda döttrar, fem och sju år gamla, beter sig bättre än Trump.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

USA-val 2016

Mer i ämnet