Indisk yoga utmanas av utländska förebilder

Uppdaterad
Publicerad

I dag är födelsedagen för den Internationella Yogadagen – ett initiativ från Indiens premiärminister Narendra Modi, som nu världen hakar på. I sitt hemland har Modi startat ett yoga-ministerium för att bevara den uråldriga traditionen. Men den utmanas av utländska förebilder.

Lameeya Arsiwala är Yogalärare i Bombay. Hon visar oss runt på sin arbetsplats, Yoga House, som nyligen målades alldeles klargrönt.

– Det är tradition att utöva yoga i Indien. I städerna lever människor nu mer som i väst, så vi vill göra yogan mer lättillgänglig. Det är en 5.000 år gammal tradition men vi lever inte på den tiden längre, säger hon och visar vägen mot studion.

”Skrämmer människor”

De rörelser som ingår i hatha-passet som utövas i studion har sitt ursprung i Indien. Men i dag finns yoga över hela världen, med hundratals miljoner utövare. Det sätter sina spår i hur indierna själva tränar.

– Det finns så många yogaskolor i Indien som drivs av guruer, men ingen går dit. Vi påstår inte att vårt sätt är det enda rätta. Det vill vi undvika, det skrämmer bort människor, säger Lameeya Arsiwala.

”Mina föräldrar fick panik”

I anslutning till Lameeya Arsiwalas yogastudio finns ett bibliotek. Yoga handlar ju inte bara om fysisk träning, utan även om andning och mental utveckling. Och nu för tiden även om pengar.

Lameeya Arsiwala berättar om reaktionerna hemma när hon berättade om sitt karriärsval.

– Mina föräldrar gick i taket när jag sa att jag vill bli yogalärare. De fattar inte vilken status yogalärare har i västvärlden. Men det börjar komma, en privatlektion med någon av våra lärare kostar ganska mycket.

Lönsam sidoverksamhet

I Indien, och resten av världen, har yoga blivit en miljardindustri. På Yoga House är det försäljningen vid sidan av träningen som ger lönsamhet.

Det finns ett kafé som serverar färskpressade juicer och ayurvedisk mat – och en affär där man bland annat säljer ayurvediska mediciner.

– Vi går långsamt över till ayurvedisk mat. Vi har till exempel ingen is i vår juice, enligt ayurveda ska man inte förtära kalla saker, berättar Lameeya Arsiwala.

Kritiska röster

För många Indier är både ayurveda och yoga en given del av vardagen, men åsikterna om det nya ministerium som skapats för att sprida de gamla lärorna är delade.

Det styrande partiet i Indien, BJP, är starkt hindukonservativt. Kritiska röster ifrågasätter varför just hinduiska traditioner ska stödjas, då det finns mängder av andra religioner i landet. Men den internationella yogadagen har trots det fått stort stöd.

– Det fångar i alla fall människors uppmärksamhet. Någon kanske tänker att ”det är ju internationella yogadagen, jag kanske borde prova en klass”. Och det är ju bra, säger Lameeya Arsiwala.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.