Irakiska styrkor har tagit över Ramadi. Foto: TT

Irakiska styrkor rycker fram i al-Ramadi

Uppdaterad
Publicerad

Irakiska styrkor har lyckats ta över ytterligare delar av den irakiska staden al-Ramadi från IS. Det uppger BBC:s korrespondent i Bagdad.

Irakiska styrkor har lyckats ta över en regeringsbyggnad i al-Ramadi i offensiven mot IS-styrkor.  Det uppger källor för BBC.

Den irakiska regeringen har försökt ta över Ramadi i veckor och IS tros nu ha flytt till de nordöstra delarna av staden.

Terroriströrelsen IS

Ramadi togs över av IS i maj och det sågs då som en stor förlust för militären. Irakiska militären har tidigare hävdat vid flera tillfällen att man kommer återta hela staden, utan att faktiskt lyckas. Operationen att ta över Ramadi började i november men hade till en början en trög start eftersom regeringen valde att inte använda sig av den shia-dominerade paramilitära styrkan för att undvika ytterligare spänningar i området.

De irakiska styrkorna tog sig in i Ramadi efter att flygövervakning inte upptäckte någon mänsklig aktivitet i den forna regeringsbyggnaden.

Fler städer har befriats

För bara ett par veckor sedan sprängde IS den sista bron över floden Eufrat till al-Ramadi i ett försök att hindra den irakiska armén från att försöka ta tillbaka staden.

Tidigare i år återtog irakiska soldater staden Tikrit. Den yazidiska staden Sinjar befriades i november efter att ha varit erövrad i 15 månader. För IS var Sinjar viktig eftersom den ligger mellan al-Raqqa i Syrien, terrorgruppens huvudkvarter och Mosul, Iraks näst största stad. Det försvårade förflyttningen av resurser för IS.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Terroriströrelsen IS

Mer i ämnet