Metalldetektorerna vid Tempelberget började tas ned natten till tisdag. Foto: TT

Israel skrotar metalldetektorerna

Uppdaterad
Publicerad

Israel skrotar metalldetektorerna vid Tempelberget i Jerusalem, men det uppfyller inte muslimers krav, säger ledaren för al-Aqsamoskén.

Metalldetektorerna som har satts upp vid Tempelberget i Jerusalem efter att två israeliska poliser skjutits ihjäl av israeliska araber började natten till tisdag att monteras ned.

Platsen kommer dock ha fortsatt hög säkerhet och detektorerna ska ersättas av ”mer sofistikerad” teknik. Övervakningskamerorna som redan finns på plats kommer att vara kvar.

LÄS MER: Två poliser ihjälskjutna i Jerusalem

Exakt vad som ersätter metalldetektorerna är ännu oklart, men i israeliska medier spekuleras det att platsen, som är helig för både muslimer och judar, nu kommer att bevakas av mer avancerade kameror som ska kunna hitta dolda föremål.

Beslutet att ta ner metalldetektorerna fattades av Israels regering på måndagen efter flera många timmar långa möten.

LÄS MER: Nya sammandrabbningar på Västbanken – FN håller extrainsatt möte

Säkerhetsrådet har accepterat ”rekommendationen från alla säkerhetsorgan att ändra inspektionen med metalldetektorer till en säkerhetsinspektion baserad på avancerad teknologi och andra medel”, står det i ett uttalande från premiärminister Benjamin Netanyahus stab.

”Uppfyller inte kraven”

Men det räcker inte för att uppfylla muslimers krav, säger ledaren för al-Aqsamoskén Najeh Bakirat, som vill att också övervakningskamerorna tas ned.

Stora oroligheter utbröt efter att de två poliserna skjutits och Tempelberget sattes under hög övervakning för drygt tio dagar sedan. Åtgärderna möttes av vrede från palestinierna som befarar att Israel ska ta över platsen och valde att be på gatorna utanför området i protest.

Flera personer har mist livet i upploppen som följde på de kontroversiella säkerhetsåtgärderna.

LÄS MER: Experten: Palestina går ut hårdare än vi är vana vid

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.