• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Medan läget på plats trappas upp, kvarstår också frågan hur omvärlden kommer att reagera på det försämrade läget, och vad det innebär för det mycket utdragna fredsarbetet i regionen. På bilden palestinier utanför muren i Jerusalem som flyr undan tårgas från israeliska säkerhetsstyrkor under fredagen. Foto: TT

Experten: Palestina går nu åt hårdare än vi är vana vid

Uppdaterad
Publicerad

Den palestinske presidenten Mahmoud Abbas beslut att bryta all kontakt med Israel är ovanligt hårt och djärvt, menar den svenske Mellanösternkännaren Anders Persson.

– Det höjer insatserna, och öppnar en väg för ytterligare konflikter, säger han.

Samtidigt återstår frågan hur omvärlden, och särskilt USA:s president Trump, kommer att agera om konflikten fortsätter att trappas upp.

Under fredagen eskalerade det redan spända läget mellan Israel och Palestina. Efter att Israel kraftigt höjt säkerhetsföreskrifterna kring den muslimska helgedomen i Jerusalem, har palestiniernas president Mahmoud Abbas beslutat att frysa all kontakt med Israel, ”på alla nivåer”.

Anders Persson, statsvetare och Mellanösternkännare vid Lunds universitet. Foto: Privat

– Man bryter de diplomatiska samtalen. Det höjer insatserna, och öppnar en väg för ytterligare konflikter, förklarar Anders Persson, statsvetare och Mellanösternkännare vid Lunds universitet.

– Det signalerar konflikt och att de palestinska myndigheterna går åt hårdare och djärvare än tidigare. Abbas har ibland kallats en mild och svag ledare, men här tar han till betydligt tuffare tag än vi är vana att se.

LÄS MER: Palestinas president: ”Vi bryter all kontakt med Israel”

Israel kan reagera militärt

Den diplomatiska åtgärden togs efter en blodig dag i Jerusalem och på Västbanken. Tre palestinier dödades tidigare under fredagen av israelisk säkerhetspolis efter sammandrabbningar i östra Jerusalem och på Västbanken.

Senare på kvällen dödades också tre israeler på Västbanken, i knivskärningar utförda av en palestinier. Ingen palestinsk organisation har ännu tagit på sig något ansvar för dådet.

– Det ska bli intressant att se om Israel svarar på detta militärt i helgen, säger Anders Persson.

– Det har skett en upptrappning sedan en attack i förra veckan, när två israeliska soldater sköts ihjäl av tre arabiska israeler.

Säkerhetsarbete ”som en lök”

Förra veckans dödsskjutning var också det som föranledde Israels höjda säkerhet kring Gamla stan och Tempelberget i Jerusalem, en plats helig för båda judar och muslimer. Bland annat nekas alla män under 50 år tillträde.

LÄS MER: Tre palestinier dödade av israeliska säkerhetsstyrkor

Enligt Anders Persson kan säkerhetsupplägget i Jerusalem nu liknas vid lagren i en lök.

– Först har man själva portarna kring Tempelberget, där är det vanligt att man har restriktioner beroende på säkerhetsläge. Nu har man också haft avspärrningar utanför, och sedan ytterligare avspärrningar runt om i staden.

”Kan provocera fram konflikter”

– Det är en militär strategi och en smart sådan för det minskar demonstranternas förmåga att samla sig. Samtidigt, när man har stor polisiär och militär närvaro, kan det provocera fram konflikter.

– Det som är annorlunda nu är också att det är en större mängd demonstranter från båda sidor, och det räcker att det är en eller två våldsverkare för att det ska urarta, säger Anders Persson.

”En riktig krutdurk”

Vidare, förklarar han, finns det ytterligare aspekter som den ökade säkerhetsmässiga närvaron för med sig.

– Det har blivit en symbolfråga för israelisk kontroll, som av Palestina ses som illegitim. Israeler ser det som en nödvändig säkerhetsåtgärd, och det är inget konstigt i sig, men palestinier reagerar på att det är Israel, en ockupationsmakt, som gör det.

LÄS MER: Två poliser ihjälskjutna i Jerusalem

– Det man ska känna till om Tempelberget, är att det är en av världens känsligaste platser, religiöst och politiskt – en riktig krutdurk.

”Intressant att se hur Trump reagerar”

Medan läget på plats trappas upp, kvarstår också frågan hur omvärlden kommer att reagera på det försämrade läget, och vad det innebär för det mycket utdragna fredsarbetet i regionen.

– [USA:s president] Donald Trump har ju sagt att han sätter oerhört stort värde vid att lösa konflikten, och det blir intressant att se hur han förhåller sig i ett skarpt läge. Nu blir det första gången han testas, säger Anders Persson.

– Trump är vansinnigt svår att analysera. Han har hållit låg profil i frågan hittills, mer lågmält än vad vi är vana vid från USA. Om den här konflikten trappas upp kommer han att testas på ett annat sätt.

”EU är svagt och splittrat”

Anders Persson lyfter fram hur många av Trumps företrädare på den amerikanska presidentposten många gånger blivit brända när de försökt ge sig in i och lösa konflikten.

LÄS MER: Stormuftin av Jerusalem gripen

Samtidigt, menar han, är inte EU just nu i något vidare skick för att försöka bistå till en nedtrappning.

– EU är väldigt svagt, och splittrat i synen på konflikten och splittrat av andra anledningar såsom brexit. Det kommer säkert att komma fördömanden, men den stora utmaningen är att gå från ord till handling. Det återstår att se. EU vill verkligen få till en lösning. Det gäller Sveriges regering också.

”Fredsarbete kört i botten”

Den senaste veckans upptrappning väntas dock nu göra en sådan lösning ännu en bit mer svåruppnåelig.

– Fredsarbetet är kört i botten sedan många år tillbaka. Parterna har inte mötts på flera år, säger Anders Persson.

– Religiösa ledare har manat folk att gå dit och demonstrera och protestera, och det visar också att den här konflikten är global. Det har varit demonstrationer runt om i världen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.