En palestinsk demonstrant använder en slunga för att kasta sten mot israeliska trupper. Foto: TT

Tre palestinier dödade av israeliska säkerhetsstyrkor

Uppdaterad
Publicerad

Tre palestinier har dödats i sammandrabbningar med israeliska säkerhetsstyrkor under fredagen. Palestinska fraktioner har uppmanat till en ”dag av vrede” för att protestera mot de höjda säkerhetsåtgärder som Israel vidtagit.

Israel har vidtagit höjda säkerhetsåtgärder efter att tre arabiska israeler förra veckan skjutit ihjäl två israeliska gränspoliser och försökt gömma sig i området. Redan under förra veckan satte israeliska myndigheter upp metalldetektorer för bedjande till al-Aqsa- och Klippmoskéerna på Tempelberget.

Tre palestinier har dödats och 200 personer ska ha skadats i de sammandrabbningar som uppstått efter de höjda säkerhetsåtgärderna, rapporterar BBC.

Stängde av gamla staden – för män under 50 år

Under fredagen stängde Israel av hela Jerusalems muromgärdade gamla stad för män under 50 års ålder, meddelar polisen. Det ovanliga stoppet riktas mot palestinska män i samband med fredagsbönen.

”Tillgång till Gamla stan och Tempelberget begränsas till män som är 50 år och äldre. Kvinnor släpps in oavsett ålder”, heter det i ett pressmeddelande från israelisk polis, rapporterar AFP.

Om stoppet även gäller icke-muslimska besökare till de bland turister populära kvarteren framgår inte.

Åldersgränser har funnits redan tidigare

Muslimska män har i många år fått finna sig i åldersgränser för att få komma in och be på al-Haram al-Sharif, moskéområdet som israelerna kallar Tempelberget och som är heligt för både judar och muslimer. Men oftast har strecket dragits vid 35 eller 40 års ålder, och inte omfattat andra delar av Gamla stan.

Tempelberget är ett så laddat område att det också i stor utsträckning har varit avstängt område för turister ända sedan år 2000.

LÄS MER: Två poliser ihjälskjutna i Jerusalem

Spänt läge efter polisskjutning

Palestinier invänder mot det höjda säkerhetsläget och anser att det vore befängt för våldsmän att försöka ta med sig vapen in på en av muslimernas heligaste platser, och muslimska ledare har enligt nyhetsbyrån AP utlyst demonstrationer vid fredagsbönen som hölls vid lunchtid.

Gudstjänstdeltagare uppmanas att vägra gå igenom säkerhetskontrollerna och i stället be utanför tempelområdet.

LÄS MER: Stormuftin av Jerusalem gripen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.