Foto: TT

Katolsk kyrka: ”Det är en dödssynd att rösta på Demokraterna”

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av oktober delades det ut flygblad inför söndagens mässa i en katolsk kyrka i San Diego som sa att de som röstade på Clinton skulle hamna i helvetet. Katolska stiftet i San Diego-området har tagit avstånd från flygbladet.

San Diego Union-Tribune skriver att i mitten av oktober fanns det en lapp nedstucken i det nyhetsbrev som San Diegos Immaculate Conception Catholic Church skickar ut. Skrivet på spanska och engelska med titeln: ”Hur man röstar som katolik”, listades fem lagförslag från Demokraterna – abort, samkönade äktenskap, dödshjälp, kloning och stamcellsforskning – som skulle fördöma politiker och väljare för evigt.

”Det är en dödssynd att rösta på Demokraterna … de som har utfört en dödlig synd stiger ner i helvetet direkt efter sin död”, stod det på lappen. Republikanerna bröt däremot inte mot någon av dessa synder, menade de som skrivit lappen.

Clinton och Satan

Två veckor senare, den 30 oktober, fanns det en ny text skriven direkt i nyhetsbrevet. Då anklagades Clinton för att vara influerad av Satan.

I nyhetsbrevet fanns det ett citat från ett tal Clinton höll 2015 som skulle illustrera att Clinton försökte få kristna att ändra sina religiösa övertygelse. Egentligen talade presidentkandidaten om att ta bort kulturella barriärer som hindrar kvinnor från att gå i skolan och utbilda sig.

Kevin Eckery, talesperson för det katolska stiftet i San Diego, säger att flygbladet och nyhetsbrevet inte var godkänt av församlingen.

– Vad jag vet är det någon som tror att de gjorde oss en tjänst genom att peta in texterna i nyhetsbrevet. Pastorn säger att det inte var något han sett över eller godkänt, säger Eckery.

Kyrkan ska stå utanför det politiska

Enligt San Diego Union-Tribune ska det däremot finnas en inspelning på kyrkans hemsida där pastorn tar upp de fem punkterna från det första flygbladet i en predikan. Där säger han att man inte ska rösta på någon som stödjer de lagförslagen.

Eckery understryker dock att det inte är syndfullt att rösta på Demokraterna. Kyrkan ska dessutom inte ska lägga sig i det politiska är det tänkt, vilket är en av anledningarna till att de får skattelättnader.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.