Foto: TT

Kongressledamöter kräver att Trump stoppar Norwegian

Uppdaterad
Publicerad

Norwegian hotar USA:s nationella säkerhet. Det hävdar över hundra amerikanska kongressledamöter – som kräver att Donald Trump stoppar flygbolaget genom att dra in flygtillståndet.

I början av december fick Norwegians dotterbolag Norwegian Air International tillstånd av det amerikanska transportdepartementet att flyga till och från USA.

Ett sådant tillstånd har inte setts med blida ögon av amerikanska fackförbund och flygbolag. Norwegian Air International är nämligen baserat i Irland, vilket gör att flygbolaget enligt landets arbetsrättsliga lagar kan anställa piloter och kabinpersonal med lägre lön än om det varit registrerat i Norge, har Business Insider tidigare rapporterat.

Krav på indraget tillstånd

Nu har över hundra medlemmar i den amerikanska kongressen skrivit ett brev till Donald Trump, som tillträder presidentposten den 20 januari, med krav på att han drar in tillståndet – från dag ett, skriver Politico.

Kongressledamöterna går så långt som att säga att Norwegian hotar USA:s säkerhet.

”Med tanke på ditt engagemang i att skydda amerikanska jobb och vår nationella säkerhet riktar vi en stark uppmaning till dig att återkalla eller dra in tillståndet tills Norwegian förändrar sin affärsmodell till en modell som inte förlitar sig på bekvämlighetsflagg eller hotar Amerikas internationella flygindustri och vår nationella säkerhet”, skriver de i ett brev.

Tillbakavisar uppgifterna

Men Norwegian hävdar att tillståndet inte hotar amerikanska jobb, utan tvärtom kommer att skapa nya.

”Inget annat utländskt flygbolag har mer USA-baserad kabinpersonal och fortsätter att skapa mer amerikanska jobb än Norwegian, och nästa år kommer vi att vara det enda utländska flygbolaget som rekryterar amerikanska piloter samtidigt som vi kommer att öppna flera nya baser för piloter och kabinpersonal i USA. Alla USA-baserade piloter och besättningsmedlemmar anställs under lokala lagar och regler med konkurrenskraftiga paket”, uppger en talesperson för Norwegian enligt USA Today.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.