Ung man framför den myndighetsbyggnad som fick svåra skador vid explosionen Foto: TT

IS-gren tar på sig bilbomb i Kairo

Uppdaterad
Publicerad

Extremistgruppen Islamiska statens (IS) egyptiska gren säger sig ligga bakom bombdådet som skadade minst 29 personer i Kairo under natten till torsdagen. Dådet är det senaste i en våg av militanta attacker som skakar Egypten

Enligt ett uttalande som spreds på mikrobloggen Twitter av anhängare till den IS-anknytna gruppen Sinaiprovinsen var bilbomben utanför en statlig säkerhets- och domstolsbyggnad ett svar på avrättningen av sex av gruppens medlemmar. De sex hade dömts för en attack förra året norr om Kairo.

Kraftig explosion

Den kraftfulla explosionen i norra Kairo skapade en stor krater nära den fyra våningar höga byggnaden, fönsterrutor krossades och en stor del av en omgivande vägg förstördes, liksom en av två vaktposter utanför entrén. Även på tre intilliggande byggnader så krossades fönsterrutor.

– Den främre glasrutan i min lägenhet gick sönder och två dörrar föll ner. Det var som en jordbävning, säger Hady Gad som bor i ett av husen till AFP.

Flydde på motorcykel

Bombdådet skedde mitt i natten. Enligt ett uttalande från inrikesdepartementet så stannade plötsligt en bil framför byggnaden, varpå föraren hoppade ut och flydde på en motorcykel som hade följt efter bilen.

”Bilen exploderade och sex polismän skadades”, skriver departementet enligt TT.

Attacker riktas mot säkerhetsstyrkor

Attacken kommer dagen efter att president Abdul Fattah al-Sisi godkänt en ny terrorlag i kampen mot det i området allt starkare jihadistiska upproret. Kritiker hävdar att lagen ger polisen utökade befogenheter, begränsar de mänskliga rättigheterna och tystar medierna..

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.