Media världen över rapporterar om den nya antiterrorlagen med farhågor att journalister och människorättsorganisationer kommer att tystas. Foto: SVT Design

Ny antiterrorlag i Egypten slår hårt mot journalister

Uppdaterad
Publicerad

Med en ny antiterrorlag vill Egyptens president få stopp på terrordåd i landet. Men i praktiken blir den istället ett angrepp mot yttrandefriheten och leder till att journalister tystas, skriver SVT:s utrikesreporter Lena Scherman.

Den nya antiterrorlagen som Egyptens president Abd al-Fattah al-Sisi nu har godkänt har fått enorm uppmärksamhet i utländsk press, för att den är ett förödande angrepp på journalister och yttrandefriheten.

Nästan alla de stora tidningarna och tv, rapporterar om att det just blir journalister och människorättsorganisationer som kommer att tystas.

Lagen kom till för att försöka få stopp på terrordåden i landet, bland annat ska man inrätta en specialdomstol för att ge terrorrelaterade brott ett snabbspår genom rättsprocessen.

Dödsstraff eller tio års fängelse

Det ska straffas med döden om man leder eller formar en terrorgrupp, och att ingå i en sådan grupp ska ge upp till tio års fängelse.

Men lagen kommer i praktiken att tysta journalister och yttrandefriheten. För det kommer bara att finnas en sanning, den som myndigheterna presenterar, och den journalist som rapporterar om någonting annat, riskerar böter på minst 200.000 kronor.

Det kan gälla antalet döda vid en terrorattack eller hur ett tillslag mot en terrorgrupp gått till – bara den officiella, av myndigheterna tillrättalagda versionen, är tillåtet för journalister att rapportera om.

Många militanta attacker

Egypten har enorma problem med våldsamma uppror i norra Sinai. Den mest aktiva militanta gruppen där, har redan svurit sin trohet till Islamiska staten, IS.

Och Kairo med andra städer har fått utstå en rad militanta attacker från islamister.

Frågan är om man stoppar terrorister med att sätta munkavel på journalister. Om man lyckas med att få bukt på den militanta islamiseringen, genom att bötfälla och fängsla reportrar?

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.