Foto: TT

IS tar på sig ansvar för bombdåd i Jakarta

Uppdaterad
Publicerad

Minst sju personer har dödats i en serie bombdåd i den indonesiska huvudstaden Jakarta. Bomberna följdes av skottlossning när polis kom till platsen. Enligt indonesisk polis har förövarna försökt imitera Paris-attackerna i november förra året. Terrorgruppen Islamiska staten (IS) har tagit på sig dådet.

Enligt uppgifter handlar det om sju olika explosioner som bland annat ska ha inträffat vid en galleria längs Thamrin Street, ett område i centrala Jakarta med lyxhotell och ambassader, omkring klockan 10.30 lokal tid, omkring klockan 04.30 svensk tid.

Jeremy Douglas, regional representant för FN i Jakarta, skrev snabbt på Twitter att en explosion hade skett framför en FN-byggnad och sedan följts av ytterligare sex explosioner samt skottlossning.

Bombdåd i Jakarta

Attacken ska ha genomförts av 10-14 personer på motorcyklar beväpnade med skjutvapen och egentillverkade sprängladdningar, enligt The Guardian.

I attackerna dödades två civiila – en kanadensisk och en indonesisk medborgare – och fem av angriparna, och 19 människor skadades.

Självmordsbombare vid kafé

Enligt vittnesuppgifter till AP sprängde tre självmordsbombare sig själva utanför ett Starbucks-kafé och två beväpnade män attackerade en polispostering i närheten. Vid 7-tiden på morgonen svensk tid hördes en ny explosion från samma kafé som attackerades tidigare, detta i samband med att antiterroriststyrkor stormade byggnaden.

I anslutning till kafét ligger en biograf där flera angripare barrikaderade sig varpå skottlossning utbröt med polis, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Strax efter 9-tiden meddelande polisen att attacken avvärjts, att säkerhetsstyrkor nu kontrollerar området och att inga angripare ska finnas på fri fot. Eldstrider hade då pågått omkring två timmar, enligt AP.

När polisen sökte igenom området fann de sex hemmagjorda bomber och en större bomb.

– Vi tror att deras plan var att attackera människor och sedan följa upp det med en större explosion efter att människor samlats vid platsen, säger polistalesmannen Anton Charilyan, enligt AP.

IS tar på sig ansvaret

Två av angriparna har gripits, uppger indonesisk polis.

Enligt polisen har attackerna försökt imitera terrorattackerna i Paris i november förra året, då 130 personer dödades och över 350 skadades av terrorister beväpnade med automatvapen och självmordsbomber.

– IS ligger bakom den här attacken, definitivt, säger Tito Karnavian, polischef i Jakarta, uppger The Straits Times. Enligt Karnavian står en känd indonesisk IS-medlem, som nu tros befinna sig i Syrien, bakom planeringen av dådet. Karnavian uppger att mannen har ”planerat det en längre tid”.

De personer som deltagit i attackerna ska ha ingått i en indonesisk grupp knuten till IS. IS har under torsdagen via propagandabyrån Aamaaq, allierad med terrorgruppen – och senare också på Twitter – tagit på sig ansvaret för dådet, enligt TT.

”Situationen under kontroll”

Indonesiens president Joko ”Jokowi” Widodo sade i tv, strax efter 7-tiden då skottlossning mellan polis och angripare fortfarande pågick, att situationen var under kontroll. Samtidigt uppmanade han människor att behålla modet.

– Staten, nationen och folket ska inte vara rädda och ge efter för sådana här terrorhandlingar.

Starbucks uppger att samtliga av kedjans kaféer i Jakarta kommer att hållas stängda under dagen.

Inga uppgifter om svenskar bland offren

Enligt The Stratis Times ska en av de döda vara utländsk medborgare. Men Utrikesdepartementet (UD) har inga uppgifter om att svenskar finns bland offren. UD uppskattar att omkring 250 svenskar bor i Jakarta.

– Vi råder folk att vara vaksamma och följa utvecklingen, dels på ambassadens hemsida som hela tiden uppdateras, och sedan att följa lokala myndigheters anvisningar, säger Katarina Byrenius Roslund på UD:s presstjänst till TT.

Fotnot: tidigare angavs antalet döda felaktigt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bombdåd i Jakarta

Mer i ämnet