TV: ”Håll er borta från gatorna” – New York-borna får en braskande varning från borgmästaren.

Kraftigt snöoväder lamslår flygtrafik i USA

Uppdaterad
Publicerad

Flera miljoner amerikaner förbereder sig nu på ett av de värsta vinterovädren på många år. Snöfall på upp till 60 centimeter väntas längs delar av östkusten när snöstormen Stella slår till. SAS ställer in alla flyg till New York.

I New York och New Jersey råder undantagstillstånd fram till midnatt och varningar har utfärdats för delar av Pennsylvania och Connecticut, där stora snömängder väntas.

Skolor kommer under tisdagen att hålla stängt och mer än 6.800 flyg har ställts in. Hårdast drabbat är flygplatserna i New York, Boston, Baltimore, Washington och Philadelphia.

National Weather service har utfärdat en snöstormsvarning för delar av nordöstra USA som gäller från måndag kväll till tisdag kväll. Det värsta ovädret väntas dra in över New York på tisdagsmorgonen (eftermiddag svensk tid) och enligt prognosen kan det komma 60 centimeter snö samtidigt som det väntas blåsa kraftigt.

I Philadelphia kallas stormen ”livshotande” och folk uppmanas att ta skydd, skriver Fox News.

Flyg ställs in

Samtliga SAS-flygningar från Skandinavien till New York på tisdagen har ställts in på grund av ovädret, medan Norwegians avgångar, som enligt presschefen går senare på eftermiddagen, ska gå enligt tidtabell.

– Det är en ovanligt snabb och intensiv snöstorm, varnar New Yorks borgmästare Bill de Blasio under en presskonferens.

På Manhattan i New York kommer bland annat Metropolitan Museum of Art hålla stängt.

President Donald Trump säger att han har talat med federala myndigheter som är redo att bistå delstaterna.

– Alla inom myndigheterna är fullt förberedda och redo. Låt oss hoppas att det inte kommer att vara så dåligt som folk förutspår. Vanligtvis är det inte det.

Dessutom twittrar Trump en uppmaning till invånare på östkusten om att följa väderrapporteringen.

Ytterligare stormvarningar kommer från Maine till Virginia, söder om huvudstaden Washington, där parkmyndigheten har varnat att kylan kan förstöra 90 procent av stadens älskade körsbärsblommor.

”Inget skämt”

Tysklands förbundskansler Angela Merkel skulle ha rest till Washington för att träffa Trump under tisdagen, men mötet har skjutits upp på grund av ovädret.

Merkel säger att Trump själv ringde henne, när hon redan var på väg till flygplatsen, för att förklara hur allvarligt ovädret väntas bli.

– Resan är inställd, det är inget skämt, förklarade Angela Merkel för reportrarna som skulle ha rest med henne.

Mötet har flyttats fram till på fredag.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.