Foto: TT.

Krav på hårdare tyska vapenlagar

Uppdaterad
Publicerad

Efter masskjutningen i München kräver Sigmar Gabriel, vice förbundskansler och ordförande för socialdemokratiska SPD, hårdare vapenlagar.

Det är ännu oklart hur den 18-årige gärningsmannen kom över sin pistol.

– Vi måste fortsätta att göra allt vi kan för att begränsa och strikt kontrollera tillgången till dödliga vapen, säger Gabriel till tyska tidningar.

Dödsskjutning i München

Myndigheterna undersöker hur den 18-årige gärningsmannen kommit över vapnet trots tecken på att han led av psykiska problem.

– Vapenkontroll är en viktig fråga, säger Gabriel.

Hade 300 patroner i sin ryggsäck

Tysklands inrikesminister Thomas de Maizière (CDU) säger till Bild am Sonntag att han planerar att se över vapenlagarna efter dådet för att se om några förändringar behövs.

Han säger att lagarna är väldigt strikta, något som han tycker är bra, men att den springande punkten nu är hur förövaren kom över den pistol av märket Glock han använde.

– Sedan får vi utvärdera det väldigt noga för att se om lagförändringar behövs och i så fall vilka, säger inrikesministern.

Polisen har berättat att gärningsmannen inte hade licens för sitt vapen. Han hade dessutom 300 patroner i sin ryggsäck.

Inspirerades av Anders Behring Breivik

18-åringen har vårdats för psykiska problem, och information som har kommit fram under utredningen tyder på att han kan ha inspirerats av Anders Behring Breiviks terrordåd i Oslo och på Utøya, som inträffade samma dag för fem år sedan.

– Sambandet är uppenbart, sade Hubertus Andrä, polischef i München, under lördagen.

Inrikesminister Thomas de Maizière sade att dokument och information från gärningsmannens dataanvändning visar på ett intresse för tidigare masskjutningar, men att det var för tidigt att koppla dådet i München till Breiviks brott.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i München

Mer i ämnet