Dianah Macharia trotsar männens motstånd i kenyansk politik. Foto: SVT

Kvinnlig kandidat mot alla odds

Uppdaterad
Publicerad

På måndag är det val i Kenya. I valkretsen Langata i huvudstaden Nairobi har inte en kvinna lyckats ta sig till parlamentet på femtio år. Men Dianah Macharia låter sig inte avskräckas.

Hon har verkligen oddsen emot sig. Hon förlorade förra valet men ställer upp igen trots att hon blev hårt motarbetad av män inom sitt eget parti.

– De skrev medvetet fel efternamn i nomineringslistorna. De tog min pappas namn som jag hade registrerat någonstans. Och jag var den enda i listan som inte hade ett foto bredvid mitt namn, säger Dianah Macharia när vi träffas under hennes kampanjarbete.

Val i Kenya 2013

Det där med det felaktiga namnet och fotot som inte fanns i listan visade sig bli mer ödesdigert för hennes kampanj än vad man skulle kunnat ana. Männen som hade mixtrat med listorna visste vad de gjorde.

– I vårt område finns det väldigt många som inte kan läsa och skriva. De letar efter fotot i listan. Till exempel kom många av massajherdarna till oss och sa att de inte hade röstat eftersom de inte hittade mig. Jag är övertygad om att fifflet kostade mig segern, säger Dianah Macharia.

Kvinnornas chans

Valet den fjärde mars var tänkt att bli att kvinnornas första riktiga chans att ta plats i den politiska församlingarna.

Kenyas nya konstitution från 2010 sägs vara en av världens mest moderna. Enligt den ska minst en tredjedel av ledamöterna i parlamentet vara kvinnor.

Men redan nu står det klart att så kommer det inte att bli den här gången. Och enligt ett utslag i Kenyas högsta domstol har man fått dispens från den här regeln till nästa val, det vill säga om fem år.

I den situation som råder var domstolens utslag helt nödvändigt för att valet i Kenya överhuvudtaget skulle kunna genomföras. Annars hade det helt enkelt kunnat klassats som olagligt.

Kvinnliga politiker hotas

Kenya Human Rights Commission har fått in rapporter om kvinnliga politiker som hotas med våldtäkt om de inte avsäger sig sin kandidatur och flera vittnar om att de blir hånade och trakasserade vid offentliga framträdanden.

Traditionellt är makt och politik männens område i Kenya. Många gånger hävdar männen att deras fruar inte kan läsa och skriva för att kunna följa med in i valbåset och bestämma över deras röst.

Två världar

Kenya består verkligen av två världar. En ung facebookgeneration som resonerar som vi är vana vid i väst. Parallellt med den finns de gamla maskulina strukturerna kvar.

En av presidentkandidaterna till exempel, Mohammed Abduba Dida, har tre fruar. Här i Kenya skojar man allmänt om att ifall Dida skulle vinna valet får Kenya tre first ladies.

Nu är Dida inte mer än en politisk krumelur som inte har en tillstymmelse till chans att vinna men han har likväl varit med i debatterna på teve som följts av runt 40 miljoner människor.

Blev svarslös

En något äldre kvinnlig taxichaufför förklarade det där med flera fruar för mig häromdagen. Hon påpekade att Kenyas befolkning består av en enorm andel kvinnor, många fler än männen.

– Tänk dig om varje man skaffar sig en kvinna. Vad ska de andra göra då? undrade hon med händerna i luften fast hon körde.

Hennes lösning var att varje man gott kan ha ett par, tre kvinnor vid sin sida. Jag visste inte riktigt vad jag skulle svara.

Pengar

Dianah Macharia kämpar i uppförsbacke.

Männen har oerhört mycket lättare att samla pengar till sina kampanjer. Alldeles nyss passerade jag centrum i hennes valkrets.

Hennes motståndare hade fullständigt invaderat området med bilar, högtalare, kampanjarbetare och affischer.

Moståndarkandidaten stack upp ur solluckan på en bil i miljonklassen och gled likt en kung förbi den hurrande folkmassan. Någon affisch på Dianah Macharia syntes inte till.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Kenya 2013

Mer i ämnet