Manal Al Sharif är en av kvinnorna som vägrar gå med på att hon inte får köra bil.

Saudiska kvinnor straffades för bilkörning

Uppdaterad
Publicerad

Minst 16 kvinnor fick böter efter att ha deltagit i en demonstration på lördagen. Brottet: att sätta sig bakom ratten.

De var inte många, de saudiska kvinnorna som gav sig ut på gatorna för att demonstrera för saudiska kvinnors rätt att köra bil. Efter varningar om repressalier från både myndigheter och ultrakonservativa privatpersoner stannade många hemma.

Men SVT rapporterade i går att några trots allt hörsammade uppropet på nätet och i sociala medier, som gick under parollen ”Kvinnlig bilkörning är en rättighet”. De lade upp videofilmer på sig själva bakom ratten – en talesperson för kampanjen säger till CNN att det handlade om minst 25 personer.

Fick betala 500 kronor

Nu uppger polisen i huvudstaden Riyadh att sex kvinnor bötfälldes under gårdagen och fick skriva under ”ett löfte om att respektera rikets lagar”. Böterna var på 300 riyal (ungefär 500 svenska kronor), enligt AFP.

I Jeddah stoppades ytterligare två kvinnor och samtidigt rapporterar saudiska medier att omkring sex kvinnor stoppades i den östra provinsen samt två i andra delar av landet.

Togs till stationen

Enligt polisen frihetsberövades alltså inga kvinnor på grund av att ha kört bil. Men enligt en källa till CNN stämmer det inte riktigt. Samia el-Moslimany, en fotograf från Jeddah, berättar nämligen att hon togs till polisstationen där hon fick göra sällskap med ytterligare en kvinna. Men Samia el-Moslimany fick åka hem ganska snabbt, så fort en manlig vårdnadshavare kom dit.

– Vi berättade att vi inte var del av någon demonstration, att vi bara kände att det var vår rätt. De talade till oss mycket vänligt och sa att vi skulle behöva underteckna ett löfte om att inte köra igen, säger hon till CNN.

”Varningen gäller”

Efter de senaste dagarna har debatten kring kvinnors rättigheter när det gäller bilkörningen blossat upp. Men situationen har inte förändrats i myndigheternas ögon.

Varningen från inrikesministeriet som kom tidigare i veckan gällde inte bara demonstrationens dag, den 26 oktober, utan ”hela tiden”, enligt talesmannen Mansour al-Turki.

– Alla överträdelser kommer att tas hand om, vare sig det handlar om demonstrationer eller kvinnor som kör bil.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.