Foto: Skärmdump Youtube

Hon riskerar straff – men kör bil ändå

Uppdaterad
Publicerad

Trots varningar från myndigheter och ultrakonservativa protesterade flera saudiarabiska kvinnor i dag för rätten att få köra bil.

May al-Sawyan sitter bakom ratten. När hon kör på gatorna i sin hemstad kastar andra bilförare nyfikna blickar. Det är okej säger hon, de är inte vana att se kvinnor köra bil. Det är just därför hon gör det.

May al-Sawyan är en av de kvinnor som i dag protesterade mot att saudiska kvinnor stoppas från att ta körkort i landet – och hon gjorde det trots varningar om straff från både myndigheter och privatpersoner.

– Jag är mycket glad och stolt över att det inte blev några reaktioner mot mig, säger hon till AP.

Vågade inte köra långt

May al-Sawyans körkort har inte utfärdats i Saudiarabien, hon var tvungen att skaffa det utomlands. I dag bestämde hon sig för att använda det och därmed riskera att bli berövad sin frihet.

Hemma väntade familjen oroligt och ringde direkt när hon kom fram till destinationen, trots att det inte var en lång resa.

– Jag körde inte långt, men det gick bra. Jag åkte till mataffären, berättar hon.

Förutom May al-Sawyan dök det i dag upp filmer på flera kvinnor som protesterar genom att sätta sig bakom ratten på Youtube, rapporterar Guardian. När SVT:s reporter gör en sökning på demonstrationen dyker ett 30-tal filmer upp.

Materialet ska ha filmats i dag i städerna Riyadh, al-Ahsa och Jeddah som en del i protesten mot kvinnors förbud att skaffa körkort, men det har inte kunnat bekräftas när inspelningarna exakt ägt rum.

Framgångsrik demonstration

Enligt organisatörerna har fler än 60 kvinnor uppgivit att de deltagit i demonstrationen i dag. Om de uppgifterna stämmer har dagens protester varit de mest framgångsrika någonsin i saudiska kvinnors kamp för rätten att få köra bil, skriver AP.

Det finns i dag inget formellt förbud mot kvinnliga bilförare i Saudiarabien, men man utfärdar inte körkort till kvinnor. Inga kvinnor ska ha arresterats trots varningarna som framkom under gårdagen.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.