Läcka dokument visar på missförhållanden i Australiens flyktingläger i Nauru. Foto: TT

Läcka avslöjar misär i flyktingläger

Uppdaterad
Publicerad

Vakter som slår barn, begär sexuella tjänster och struntar i anmälda våldtäkter. Det är verkligheten som skildras i Australiens hårt kritiserade flyktingläger i öriket Nauru, i över 2.000 läckta dokument.

Det är tidningen The Guardian som publicerar databasen med rapporterna, där över hälften handlar om barn. Incidentrapporterna har skrivits av anställda i lägren. Flyktinglägret är ett av två läger på Stillahavsöar dit Australien skickar asylsökande som kommit till landet via båt. Tidigare har rapporterats om dålig hygien och missförhållanden i lägren. De nya läckta dokumenten visar på en ännu värre bild, där speciellt många barn utsatts.

Det finns exempel på vakter som anklagas för att slå barnen, traumatiserade barn som skadar sig själva och som utnyttjas sexuellt. Enligt en rapport från 2014 ska en flicka ha sytt ihop sina läppar, vilket en vakt som såg henne skrattat åt.

Sexuella övergrepp mot barn

I en annan från samma år ska en tioårig flicka klätt av sig och erbjudit en grupp vuxna att föra in sina fingrar i hennes vagina. En vakt ska ha erbjudit en ung flicka att få ta en fyraminutersdusch i stället för två minuter, i utbyte mot att han skulle få titta på en pojke eller flicka som duschade. Ytterligare en rapport berättar om hur en kvinna som anmälde en våldtäkt inte blev trodd utan fick veta att hon måste vara snäll mot den utpekade gärningsmannen. En så kallad ”kulturell rådgivare” i lägret ska ha sagt till kvinnan att ”våldtäkt är väldigt vanligt i Australien och folk blir inte straffade för det”.

Får inte lämna ön

”Denna läcka har blottlagt ett system som rutinmässigt dysfunktionellt och grymt som på samma gång är svindlande i sin omfattning och ytterst graverande för de australiska myndigheterna som så hårt försökte behålla en slöja av hemlighetsmakeri”, kommenterar människorättsorganisationen Amnesty International forskningschef Anna Neistat.

Många av rapporterna visar på ett självskadebeteende hos flyktingarna, som är fast på ön och inte tillåtna att lämna den. En man ska ha frågat en anställd på lägret var han kan köpa kulor så att någon kan skjuta honom. En kvinna vässade en penna med ett rakblad och skar sedan upp sina handleder. Ytterligare en kvinna försökte hänga sig, visar rapporterna.

Självskadebeteende

Över hälften av rapporterna handlar om barn, bland annat finns uppgifter om sju fall av sexuella övergrepp, 59 om andra typer av fysiska angrepp och många fler om självskador eller hot om självskador. Den psykiska stress som orsakas av en lång vistelse i lägret tros vara orsaken till att så många flyktingar och migranter skadar sig själva.

– Att se hur barn refererar till sig själva som ett båtnummer, att se bevis på självskador . . . Jag vill inte ens tänka på hur de här barnen har det, säger Jane Willey, som tidigare arbetat som lärare i lägret, till nyhetsbyrån AFP.

För Willey var en av de värsta aspekterna av jobbet att se hur barnen gradvis blev allt sämre med tiden.

– Det här är bara toppen av ett isberg, säger hon om de läckta dokumenten.

Den australiska regeringen säger att uppgifterna ska undersökas men betonar att det handlar om obekräftade påståenden, och inte klarlagda fakta. Australien har länge försvarat sin hårda linje i flyktingpolitiken, trots omfattande kritik från FN och rättighetsgrupper.

Sexuella övergrepp vanligt

Professor Louise Newman, en före detta medlem av Immigration Health Advisory Group, säger till The Guardian att hon varje natt får samtal från kvinnor som blivit utsatta för sexuella övergrepp på Nauru.

– Sexuella övergrepp är ett stort problem på Nauru. Vissa kvinnors berättelser visar på en otroligt alarmerande brist på åtgärder, säger hon till tidningen.

Läkarvården ska också vara bristfällig och rapporterna visar på en snuskig och ohygienisk miljö. Husen är fulla med kackerlackor och en kvinna som led av inkontinens berättar hur hon inte får bindor.

Häromdagen gav riksdagsledamoten Kent Ekeroth (SD) Australiens flyktingläger som ett positivt exempel hur man bör hantera asylsökanden i Sverige. Han ansåg att Sverige skulle inspireras av den australiska flyktingpolitiken.

Avslöjandena om Nauru kommer bara veckor efter att tortyrliknande förhållanden avslöjats på ett australiskt ungdomsfängelse.

Fakta: Kritiserad flyktingpolitik

Nauru är världens minsta önation, här bor färre än 10 000 människor.

Enligt de senaste officiella siffrorna, från i slutet av juni, befinner sig 442 personer – 338 män, 55 kvinnor och 49 barn – i lägret på Nauru. I Australiens andra läger för asylsökande, på ön Manus i Papua Nya Guinea, fanns då 854 personer, alla män.

Australiens hårdföra flyktingpolitik har regelbundet kritiserats av FN och rättighetsorganisationer. Antalet asylsökande som försökte ta sig till Australien med båt ökade kraftigt under 2012 och början av 2013. Många människor dog under den farliga resan.

För att stoppa inflödet av människor beslutade den australiska regeringen om tuffa åtgärder. Sedan 2013 avvisas alla migrantbåtar som närmar sig kusten, även om människorna som befinner sig ombord har flyktingstatus. Regeringen hävdar att beslutet hindrat drunkningar genom att människor stoppas från att göra den farliga resan över havet, ofta från Indonesien.

Källa: The Guardian, BBC

Fakta: De läckta dokumenten

Den brittiska tidningen The Guardian har publicerat en databas med 2 116 incidentrapporter, skrivna av anställda i lägret på Nauru mellan maj 2013 och oktober 2015.

Över hälften – 1 086 rapporter – involverar barn. Här finns bland annat rapporter om hur en vakt hotat att döda en pojke när han flyttar ut i samhället och vakter som slagit barn i ansiktet. En vakt ska ha erbjudit en ung flicka att duscha längre i utbyte mot att han skulle få titta på en pojke eller flicka som duschade.

Bland dokumenten finns sju rapporter om sexuella övergrepp mot barn, 59 rapporter om andra fysiska övergrepp, 30 som handlar om självskador och 159 som handlar om hot om självskador som involverar barn. Återstående rapporter som involverar barn handlar om en rad olika frågor, om allt från problem till dåligt uppförande.

Källa: The Guardian

Fakta: Utdrag ur rapporterna

Här följer utdrag ur några av de över 2 000 incidentrapporterna som The Guardian publicerat.

Juni 2014: ”Jag drog ner min dotters byxor och höll henne i en hukande position nära marken. När jag gjorde det lös en kvinnlig säkerhetsvakt med sin ficklampa i min dotters underliv.”

Mars 2014: ”NN uppger att hon har en dålig dag och vill ta livet av sig. NN gör flera anspelningar om självmord, ber mig att hämta hennes verktyg och säger att hon har på sig mycket smink så att hon kan dö vacker.”

Juni 2014: ”NN berättar att hans mor hungerstrejkar, vägrar äta och att han inte kan sova eller tänka eftersom han är så oroad över att hans mamma är så upprörd. Han säger att hon gråter hela dagarna och vägrar krama honom.”

Juni 2014: ”Hon har skrivit i sin skolbok att hon är trött, inte gillar lägret och vill dö.”

Juli 2014: ”En del vakter pratar med vuxna singelkvinnor på ett väldigt oförskämt sätt. NN hävdar att någon sagt till henne att hon finns på en lista över sju kvinnor som de väntar på ska släppas ut i samhället.”

Oktober 2014: ”Nu säger vi bara 'Oj, någon försökte ta livet av sig' och det är helt normalt.”

December 2014: ”NN frågar om hennes skärsår. NN säger att det inte är någonting, hon säger att hon gjorde det för att hon var ledsen och arg och saknar sin farmor men också på grund av att hon är uttråkad. Hon säger att hon använde en sten.”

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.