Foto: Michael Probst, AP

Legendariske tyske förbundskanslern Helmut Kohl är död

Uppdaterad
Publicerad

Den före detta tyska ledaren har avlidit, det uppger de tyska Kristdemokraterna. Han var tysk förbundskansler åren 1982–1998 och var den som suttit längst på posten. Helmut Kohl avled i sitt hem i Ludwigshafen, 87 år gammal.

Kohl blev förbundskansler för Västtyskland 1982 men han hade då redan en lång politisk karriär bakom sig.  

Redan som skolelev gick han år 1946 med i CDU, tyska Kristdemokraterna. Från 1969 till 1976 var Helmut Kohl regeringschef i delstaten Rheinland-Pfalz och 1973 tog han över som partiordförande för CDU.

Förhandlade med Gorbatjov

Kohl engagerade sig för Tysklands återförening. När muren föll 1989 hade Kohl goda kontakter med den sovjetiske ledaren Gorbatjov och kunder övertyga denne om att ett enande av de båda tyska staterna var den enda lösningen på krisen.

I och med återföreningen i oktober 1990 blev Helmut Kohl det enade Tysklands första förbundskansler.

LÄS MER: ”Kohls största ögonblick var då Tyskland äntligen enades”

Samarbetade med Frankrike

Som förbundskansler gjorde sig Helmut Kohlkänd för att arbeta för ett ökat samarbete mellan Tyskland och Frankrike tillsammans med den franske presidenten François Mitterrand

Kohl var också drivande vid införandet av euron. Det var den franske presidenten Mitterrand som knöt Frankrikes godkännande av enandet till ett ja från Tyskland att införa en gemensam europeisk valuta.

LÄS MER: En intervjubild med mig och jätten Kohl var omöjlig

Satt vid makten i 16 år

Kohl satt kvar vid makten till 1998 då CDU förlorade mot den rödgröna koalitionen under Gerhard Schröder. Helmut Kohl hade då varit förbundskansler i 16 år. 

Helmut Kohl blev 87 år gammal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.