Helmut Kohl på besök i Dresden 1989. Foto: TT

”Kohls största ögonblick var då Tyskland äntligen enades”

Uppdaterad
Publicerad

Helmut Kohl ville bli ihågkommen som den tyska enhetens förbundskansler. Det är också så vi kommer att minnas honom, även om vägen till denna storhet var slingrande och med många uppförsbackar.

Han föddes 1930. Det var ett symboliskt datum för honom. Han talade om ”Nåden av att vara född sent” (Die Gnade der späten Geburt), alltså att han bara var femton år när Hitlers välde upphörde – han kunde alltså inte ha personlig skuld för nazisternas skändligheter. Uttalandet vållade på sin tid skandal.

Men han skulle slå ett rekord som tysk regeringschef (förbundskansler). Han satt i sexton år. Berömda blev Kohls årliga bantningskurer (Abspeckungskur) på sommaren. Medierna rapporterade plikttroget varje år hur mycket kanslern gått ned i vikt.

Kohl blev förbundskansler för Västtyskland 1982 men han hade då redan en lång politisk karriär bakom sig.

LÄS MER: Tyske förbundskanslern Helmut Kohl är död

Osäker

Innan han 1982 blev förbundskansler efter socialdemokraten Helmut Schmidt var han från 1969 till 1976 regeringschef i delstaten Rheinland-Pfalz. År 1973 blev han partiordförande för CDU.

I början föreföll han osäker som partiledare och den slagkraftige Helmut Schmidt kunde ofta besegra honom i debatter.

Men Kohl byggde upp en ny partiorganisation som stärkte CDU – och framförallt honom själv. I valet 1976 gjorde han CDU:s näst bästa val. Kohl arbetade flitigt på att locka bort liberalerna från samarbetet med socialdemokraterna i regeringen.

1982 sprack Helmut Schmidts koalitionsregering med liberalerna och Kohl valdes till kansler, sedan liberalerna gått över till att samarbeta med CDU. Kohl hade lyckats. Förbundet med liberalerna höll i sexton år.

Kohl lovade som kansler en moralisk förnyelse av Tyskland, men det gick dåligt de första åren då han invecklades i en rad skandaler.

Regerade inte

Det sades ofta att Kohls regering var i kris. Det var ofta gräl mellan den liberala koalitionspartnern och Kohls högerflygel. Kohl hade också en vana att skjuta upp svåra beslut. Medierna i Västtyskland talade ofta om att regeringen Kohl inte regerade.

Kohl tycks ha haft komplex i förhållande till medierna som gärna gjorde narr åt honom för hans språk med pfalziskt uttal. Han hade inte lätt att uttrycka sig och blev därför mycket misstänksam mot medier, vilket ofta ledde till att han fick dålig kritik.

LÄS MER: Tungviktare med järnvilja som inte gick att stoppa

Kände sig kränkt

I en bok 2014 avslöjas hur kränkt han kände sig av att bli betraktad som –i ungefärlig översättning – ”byfånen” och ”tönten från landet” av medierna och intellektuella.

Det var många som inte tog Kohl på riktigt allvar men han var taktiskt skicklig och lyckades hålla samman partiet och få tyst på kritiker.

Under Kohl växte sig fredsrörelsen stark på 1980-talet. Landet splittrades i dem som var för – som Kohl – eller mot utplacering av kärnvapenbestyckade medeldistansrobotar, som placerades ut som svar på utplacerade sovjetiska vapen i öst.

Taktiskt smart

Kohl förde en taktiskt smart politik mot Östtyskland, DDR. I mitten av 80-talet beviljade han DDR en rad krediter som troligen räddade regimen några år, men som i gengäld innebar löften om viss liberalisering i DDR.

Till exempel fick ett par miljoner östtyskar besöka i väst och återvände med positiva intryck av den västtyska staten. Det var trycket att DDR skulle bli som väst som så småningom bidrog till DDR:s fall.

När läget i DDR förvärrades 1989 var Kohl i en svår politisk kris. Det fanns planer inom CDU på att störta honom. DDR-krisen räddade ytterst Kohls karriär.

När muren föll i november 1989 överraskades alla. Det saknades planer i väst att handskas med en sådan kris. Västtyskland måste på något sätt stabilisera läget i DDR och hindra flyktingströmmar från öst.

Kohl ansåg att DDR inte kunde reformeras inifrån utan satsade på att bygga upp ett nytt CDU i öst med stöd från väst. Östtyskar såg partiet som ett löfte om välstånd och Kohls öst-CDU vann DDR:s enda fria val i mars 1990.

God kontakt med Gorbatjov

Kohl fick också en god kontakt med den sovjetiske ledaren Michail Gorbatjov och lyckades under sommaren 1990 övertyga honom om att ett enande av de båda tyska staterna var den enda lösningen på krisen. Detta är Kohls stora bedrift.

Kohl insåg också att DDR måste få en ny valuta och införde D-marken i DDR i juli 1990. Växelkursen var för gynnsam och kostade Västtyskland stora summor, men det skulle stoppa fortsatta strömmar av östtyskar mot väst.

Kohls största ögonblick i livet var vid midnatt mellan den 2 och 3 oktober 1990 då Tyskland äntligen enades. Han fick också beröm för sin tysklandspolitik av förre socialdemokratiske förbundskanslern Willy Brandt, vars ”östpolitik” Kohl i mycket följde.

Underskattade kostnaderna

Men Kohl underskattade kostnaderna för enandet. Man trodde att man kunde finansiera den utan att höja skatterna, vilket gjorde att Tysklands finanser under många år var skakiga. Problemen i öst följde Kohl under hela 1990-talet.

Förr hade östtyskarna jublat när han kom, nu kastade de ägg på den rasande kanslern.

Drev på euron

Kohl var också drivande vid införandet av euron. Det var den franske presidenten Mitterrand som knöt Frankrikes godkännande av enandet till ett ja från Tyskland att införa en gemensam europeisk valuta. Kohl visste att han drev frågan mot många tyskars motstånd.

– Vid genomdrivandet av euron var jag diktator, sade han senare i en intervju.

I maj 1998 beslöt dåvarande EG att euron skulle införas. Kohl ställde upp i de tyska parlamentsvalen hösten 1998 – och förlorade.

Socialdemokraten Gerhard Schröder besegrade honom. Kohl som avgick som förbundskansler avgick och partiordförande och blev hedersordförande.

Isolerad

År 2000 kom det förflutna fatt honom. Det visade sig att han tagit emot miljontals D-mark i olagligt partistöd. Dessa partimutor blev hans definitiva fall.

Hans politiska favorit – som han hämtat från DDR – var partisekreterare och arbetade på att skilja honom från partiet och avsätta honom som hedersordförande, vilket lyckades. Hennes namn var Angela Merkel.

Kohl var därefter länge en isolerad man. Hans gamla parti undvek honom. Först de sista åren skedde en försoning.

Skadades allvarligt

Efter två knäoperationer föll Kohl år 2008 omkull och skadades allvarligt i huvudet. Han hade därefter svårt att tala och satt i rullstol.

Helmut Kohl var gift två gånger och hade två söner. Hans första fru, Hannelore, stod vid hans sida vid all representation, men bilden av en lycklig familj har dementerats av en av Kohls söner. De båda levde mest åtskilda under Kohls kanslersperiod.

Hannelore Kohl led av en svår ljusallergi och begick självmord 2001. Kohl gifte om sig 2008. Hans nya fru har sett som en uppgift att skydda Kohl från medierna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.