”Människor är rädda för fler explosioner”

Uppdaterad
Publicerad

Dagen efter bombdådet är stämningen spänd i den turkiska staden Suruc. Affärer är stängda av rädsla för nya dåd, men trots detta vallfärdar människor till platsen för gårdagens massaker för att hedra de döda.

– Folk är oroliga, upprörda, ledsna och rädda, säger Marie Nordstrand, SVT:s utsända på plats vid minnesceremonin. Hela dagen har människor kommit och gått, kurdiska politiker, ungdomar med anknytning till den grupp som varit mål för attentatet, men också helt vanliga människor.

Stannar inne av rädsla

Suruc är en stad med omkring 100.000 invånare med i dag har praktiskt taget alla butiker hållits stängda.

– Av respekt för de som dött, men också för att man helt enkelt är rädd för ännu fler explosioner, säger Marie Nordstrand och beskriver stämningen på gatorna som mycket spänd.

Rykten om fler attacker

Obekräftade rykten säger att kurdiska vaktstyrkor ska ha gripit flera personer misstänka för att ha planerat ytterliggare attacker. Tidigare florerade uppgifter om att gårdagens attack ska ha utförts av en kvinna, men turkiska medier pekar nu ut en man och turkiska myndigheter har bekräftat att de fastställt identiteten på en misstänkt men vill inte gå ut med mer utförliga uppgifter, uppger nyhetsbyrån Reuters.

Känner sig övergivna av regeringen

Hos människor i Suruc finns rädsla men också uppgivenhet, en besvikelse över att den turkiska regeringen inte gör mer för att kontrollera landsgränserna mot Syrien; folk upplever sig övergivna.

– Det är därför mycket imponerande att människor ändå törs samlas vid kulturcentret i dag, just med tanke på rädslan för nya attacker som skulle kunna ske där det är stora folksamlingar, säger Marie Nordstrand.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.