Foto: TT

Drottningen gav klartecken för May – bildar koalitionsregering

Uppdaterad
Publicerad

Storbritanniens premiärminister Theresa May har fått klartecken av drottningen för att bilda regering med stöd av det nordirländska unionistpartiet DUP.

– Nu är det dags att börja arbeta, säger hon.

Beskedet lämnades av premiärministern utanför hennes residens, 10 Downing Street i centrala London vid 14-tiden. Kort innan May mötte pressen hade hon varit på Buckingham Palace för en audiens med drottningen. Som brukligt är ska premiärministern söka stöd hos drottningen för att bilda regering. 

May höll ett kort framförande och hon sade då att Storbritanniens väljare behöver tydliga besked och en regering som kan leda förhandlingarna om landets utträde ur den europeiska unionen. 

Val i Storbritannien 2017

Efter valet, som av bedömare beskrevs som en katastrof för det konservativa pariet inleddes direkt förhandlingar med DUP.

I förmiddags meddelade Mays stab att premiärministerns planerade uttalande klockan 11 skulle skjutas upp.

DUP gick starkt framåt och ökade från åtta till tio av de 18 platser som Nordirland har i parlamentet.

LÄS MER: Lilla DUP kan få stor makt

Tories saknar åtta mandat för att nå upp till de 326 ledamöter som behövs för att regera landet i majoritet.

Bäddat för mjuk Brexit

Labour, som gick framåt och vann 29 nya mandat i parlamentet, kräver hennes avgång. Partiledaren Jeremy Corbyn är också sugen på makten och sade sig vara beredd att bilda regering, men hans underlag är ännu svagare än Mays.

LÄS MER: Kraftigt bakslag för Tories

Att nordirländska DUP ställer upp som stödparti till Theresa Mays regering lär innebära ett ökat tryck på en ”mjukare” brexit. I Nordirland finns en stor oro för vad konsekvenserna kommer att bli när den för tillfället väldigt öppna gränsen mot Irland förvandlas till en EU-gräns.

– Ingen vill se en hård brexit. Vad vi vill se är en fungerande plan för att lämna EU och det var det som valet handlade om, säger DUP-ledaren Arlene Foster till Sky News.

”Lame duck”

Labours ekonomisk-politiske talesperson John McDonnell säger att partiet vill bilda en minoritetsregering, alltså inte en koalition.

– May är en ”lame duck”, säger han med det engelska uttrycket för någon som har kvar sin titel, men tappat reell makt.

Valet är ännu inte färdigräknat, men det står nu klart att Theresa Mays konservativa parti Tories omöjligt kan nå majoritet. Det innebär att hennes försök att få folkets stöd kring EU-utträdet, brexit, har misslyckats.

– Det här är en katastrof för Theresa May, säger Iain Begg, statsvetarprofessor vid London School of Economics.

Nicola Sturgeon partiledare för Scottish National Party, SNP, och försteminister för Skottland kritiserade May för att hon inte valde att avgå. Hon sade idag att SNP kommer motarbeta Theresa May och Tories och Sturgeon kallar partiet för ”vårdslöst”. 

Hon säger också att SNP är beredda att söka allianser för att hålla Tories borta från makten. 

Fakta: Valet i Storbritannien

  • Premiärminister Theresa May utlyste i april överraskande nyval den 8 juni, trots att landet röstade så sent som i maj 2015.
  • Samtliga 650 parlamentsledamöter har valts i enmansvalkretsar över hela landet. Eftersom inga utjämningsmandat finns kan ett parti få stor majoritet i parlamentet, även om det bara vinner med knapp marginal i valkretsarna.
  • I valet 2015 vann exempelvis Konservativa partiet (Tories) 330 platser (24 fler än i valet 2010) med totalt cirka 37 procent av rösterna. Labour fick i sin tur 232 mandat (-26) med drygt 30 procent av rösterna.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Storbritannien 2017

Mer i ämnet