Foto: TT

Valresultatet – kraftigt bakslag för Tories

Uppdaterad
Publicerad

Theresa Mays parti Tories tappar den egna majoriteten i parlamentet. Det bäddar för politiskt kaos i Storbritannien – och är en rejäl kalldusch för premiärministern. Oppositionspartiet Labours ledare Jeremy Corbyn kräver redan Mays avgång.

Målet var att stärka sin egen ställning, men efter att de brittiska väljarna sagt sitt står det klart att Theresa May och hennes konservativa Tory-parti i stället förlorar sin majoritet i parlamentet.

-Det här är en katastrof för Theresa May. Hennes ledarskap kommer att ifrågasättas och hon kommer att få stor press på sig att avgå, säger Iain Begg, statsvetarprofessor vid London School of Economics.

Klockan 11 svensk tid var det sagt att den nu starkt ifrågasatta premiärministern skulle göra ett uttalande utanför sitt residens på Downing Street. Men Mays framträdande har skjutits upp tills vidare.

Pundet tappar värde

Tories är visserligen fortsatt störst,  men de tappar tolv mandat och därmed en egna majoriteten. Samtidigt går Labour starkt framåt och får ytterligare 29 mandat. Resultatet blir ett så kallat ”hung parliament” där behövs samverkan mellan flera partier för att få till en handlingskraftig regering. Men hur en sådan skulle kunna se ut vet ingen i nuläget, en osäkerhet som fått det brittiska pundet att försvagas till den lägsta nivån sedan april.

LÄS MER: Grafik – så har britterna röstat

I ett tal tidigare på morgonen sade May att rösterna fortfarande räknas och att ”vi måste vänta tills vi får hela bilden”:

– Om Konservativa partiet får flest platser och förmodligen flest röster måste vi säkra landets stabilitet, och det kommer vi att göra.

Mays plan när hon i april utlyste nyval var få ett stärkt förhandlingsmandat kring EU-utträdet, brexit. Då pekade mätningarna på att Tories skulle krossa Labour. En total missbedömning från Mays sida, och med ett ”hung parliament” riskerar förhandlingarna i stället att bli försenade.

LÄS MER: Krav på Mays avgång

EU-kommissionären Günther Oettinger säger till tysk radio att han bedömer att en svag brittisk förhandlingspartner riskerar att leda till att tidplanen spricker och att utkomsten av brexitförhandlingarna blir sämre.

Sveriges utrikeminister Margot Wallström ger en skriftlig kommentar:

– Det är angeläget att utträdet blir så ordnat som möjligt. Storbritannien är en viktig samarbetspartner för Sverige och vi vill se en nära relation till Storbritannien även efter att landet lämnat EU.

Corbyn vill ta över

Labourledaren Jeremy Corbyn säger att det är tydligt att May har förlorat sitt stöd, och att det borde vara ”nog för att hon ska avgå”. Hon har förlorat ”platser, röster, stöd och förtroende”, säger Corbyn.

– Jag tycker att det är tillräckligt för att hon ska gå och lämna plats åt en regering som verkligen representerar folket i det här landet, säger han.

Under valkampanjen spådde May själv att Labourledaren Jeremy Corbyn skulle kunna få stöd av Skotska nationalistpartiet SNP och Liberaldemokraterna. Men efter valet är detta långt ifrån säkert.

LÄS MER: Så skulle riksdagen se ut med brittiska valsystemet

Liberaldemokraterna, som ser ut att vinna tre nya mandat till sammanlagt tolv,  har dock sagt att de inte kommer att hjälpa något annat parti att bilda en regering, enligt en källa till Sky News. Partiet ingick i en koalition med Tories 2010–2015.

Skotska nationalistpartiet SNP förlorar 19 platser i parlamentet till sammanlagt 35. Partiets ledare Nicola Sturgeon säger att hon är besviken efter valet, men lägger till att det ser ut att bli partiets näst bästa resultat någonsin, rapporterar The Independent.

– Det här har varit en katastrof för Theresa May. Hon utlyste ett val och tänkte väldigt arrogant att hon skulle krossa oppositionen, sopa alla åt sidan och enkelt vinna majoritet.

LÄS MER: Nordirländska överraskningen kan bli kungamakare

Sinn Féin meddelar att man står fast vid den tidigare policyn att inte ta de platser partiet erövrar i Nordirland i anspråk. Det innebär att det i praktiken inte krävs 326 mandat i parlamentet för en majoritet, utan 324, förutsatt att Sinn Féin behåller de fyra mandat partiet fick i valet 2015.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val i Storbritannien 2017

Mer i ämnet