Foto: TT

May pressad att avgå

Uppdaterad
Publicerad

Det blir svårt för premiärminister Theresa May att sitta kvar, enligt experterna. På sociala medier driver folk med Mays beslut om ett nyval.

– Mays öde kommer att avgöras inom 24 timmar, men det blir mycket svårt för henne att överleva detta, säger Matt Cole, historiker och statsvetare vid University of Birmingham.

Resultatet är chockerande för Storbritannien, men framförallt för det konservativa partiet. Theresa May genomförde en mycket sämre kampanj än förväntat, medan det motsatta gäller Labourledaren Jeremy Corbyn.

Val i Storbritannien 2017

LÄS MER: Analys – valchansningen kan innebära slutet för May

– Brexit var inte den viktigaste frågan för många människor, utan besparingar i den offentliga sektorn var det, säger Matt Cole.

En källa inom Tories säger till BBC att det är 50 procents sannolikhet att May avgår.

Klockan 11 svensk tid väntas May träda fram för att kommentera sitt misslyckande i nyvalet till parlamentet. I stället för att stärkas, förlorar nu Tories sin majoritet i det brittiska parlamentet och det blir svår för May att fortsätta som partiledare. Det säger Lena Karlsson, redaktör för Utrikespolitiska Institutet.

– Hon har inte den starka ställningen inom partiet. Hon fick partiledarposten efter interna strider och efter att andra kandidater föll bort. Hon försvagas genom att hon inte hade behövt utlösa nyval så har hon satt sig i en knepig situation och tagit en seger för given.

Även det faktum att brittiska experter och medier redan är i full gång med att spekulera i Mays avgång  sätta ytterligare press på henne att lämna posten, enligt Lena Karlsson.

Kan påverka brexit

En orsak till att May gör ett sämre val än väntat kan vara att hon har gett löften till ”enkla” arbetande människor som går upp tidigt på morgonen. Löften som hon inte riktigt har hållit, menar Lena Karlsson.

May ville med ett nyval få ett stärkt mandat kring EU-utträdet, brexit men ett politiskt dödläge riskerar att blockera förhandlingarna med de övriga 27 EU-länderna.

– Det här är precis motsatsen till vad hon ville med valet och nu måste hon förhandla om brexit utifrån en svagare position är tidigare, säger Tony Travers vid London School of Economics.

TV: Koll på May och Corbyn

På sociala medier reagerar många kraftigt på det överraskande resultatet och att Theresa May förlorar majoritet.

”Åh Theresa, vad har du gjort?”, skriver en twittrare.

Andra driver med ett uttalande May gjort i en tidigare intervju, där hon sade att det mest opassande hon gjort i livet var att springa olovandes över ett vetefält.

”Att springa över ett vetefält är nu officiellt det näst värsta Theresa May någonsin gjort”, twittrar Sam Coates, biträdande politisk redaktör på The Times.

Nigel Farage, mångårig ledare för EU- och invandringsfientliga Ukip, skräder inte orden:

– May är ”rökt”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val i Storbritannien 2017

Mer i ämnet