Theresa May får förlita sig på nordirländska DUP:s stöd Foto: TT

Bekräftat: May får stöd av kontroversiellt nordirländskt parti

Publicerad

Den hårt pressade brittiska premiärministern Theresa May har säkrat stöd från nordirländska DUP. Det blir inte en koalitionsregering, utan DUP lovar stöd till regeringen. Vad DUP har fått i gengäld är inte känt.

Den brittiska premiärministern Theresa Mays kansli meddelar att man nu fått officiellt klarttecken från det nordirländska partiet DUP om att partiet är redo att ingå en överenskommelse för att stödja en konservativ regering, rapporterar Reuters.

May, som efter torsdagens val saknar åtta platser för nå majoritet i det brittiska parlamentet, vände sig till Democratic Unionist Party (DUP).

LÄS MER: Mays topprådgivare avgår efter katastrofvalet

Förtroende-uppgörelse

Gawin Williamson från det konservativa partiet åkte under lördagen till Belfast för att tala med representanter för det nordirländska partiet, enligt BBC.

Det handlar om en så kallad ”confidence and supply deal”, alltså en förtroendeförklaring snarare än ett officiell samarbete, enligt The Guardian. Det är inte klart vad DUP får igenom i utbyte mot stöd, men sannolikt är det något från partiets valmanifest. Överenskommelsen ska presenteras och debatteras på regeringsmötet på måndag.

LÄS MER: Det här händer nu – här är alternativen för May

Röster mot Samarbete

DUP är kontroversiellt eftersom partiet är emot samkönade äktenskap och rättigheten till fri abort.

Flera röster inom Tories har uttryckt farhågor för att samarbeta med DUP. Ruth Davidson, partiets ledare i Skottland, har sagt att hon inte vill se ett samarbete med ett parti som försvagar regeringens ställningstagande för jämlikhet och lika rättigheter. Parlamentsledamoten Heidi Allen sade till Guardian att hon känner sig mycket obekväm med någon form av allians med DUP. 

LÄS MER: Analys: Tory tappar styrka – hård brexit försvåras

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val i Storbritannien 2017

Mer i ämnet