Arkivbild. House of parliament, Westminsterpalatser i London. Foto: Kirsty Wigglesworth/TT

Valresultatet: Ett ”hung parliament” för Storbritannien

Uppdaterad
Publicerad

Valresultatet i Storbritannien visar att det konservativa partiet Tories med nuvarande premiärminister Theresa May förlorar sin majoritet i parlamentet. Statsvetaren Göran von Sydow förklarar vad ett så kallat ”hung parliament” kan innebära för landet och SVT Nyheter listar svaren på frågorna om den nya regeringen.

Siffrorna visar att Tories förlorar sin majoritet och hur en framtida regering kommer att se ut är i nuläget osäkert. När inget parti får tillräckligt många parlamentsledamöter på egen hand innebär det ett så kallat ”hung parliament”. Det inträffade senast 2010 i Storbritannien.

Vad kan det bli för regering när Tories inte har majoritet?

Det var Theresa May som utlyste valet och nu väntar en diskussion om vilken typ av regering som ska kunna bildas och med vilken premiärminister.

Göran von Sydow.

– De måste söka sig någon form av parlamentariskt stöd, det behöver inte nödvändigtvis vara i form av en koalition. Det kan också vara till exempel ett parlamentariskt organiserat samarbete där man har en uppgörelse om att man får stöd, säger Göran von Sydow i Gomorron Sverige.

– Det många resonerar om nu är till exempel att det lilla partiet från Nordirland, det protestantiska partiet, skulle kunna vara en sådan tänkbar samarbetspartner.

Vad är en koalition?

Det innebär att flera partier samarbetar och bildar en allians för att kunna forma en regering.

LÄS MER: Grafik: Så röstade britterna i valet

Hur lång tid kan det ta?

Senast det blev ett ”hung parliament” 2010 tog det tio dagar att bilda en regering, men det finns ingen officiell bestämmelse för hur lång tid det får ta. Theresa Mays närmastliggande deadline är den 13 juni, i samband med det första sammanträdet för det nya parlamentet.

Hur påverkar det här brexit?

Om det blir en koalition i regeringen mellan olika partier blir det en större bredd av de brittiska väljarna som kommer att representeras i brexit-förhandlingarna, vilket är positivt ur ett demokratiskt perspektiv.

Förhandlingarna om brexit ska börja den 19 juni, men kan skjutas upp om det tar tid att bilda den nya regeringen.

TV: Guide: Få bättre koll på partiledarna

Vad händer om Tories inte lyckas bilda en koalition?

Partiet kan, om de inte lyckas sätta ihop en regering, bilda en minoritetsregering. Men då skulle partiet inte kunna få igenom lagar och lagstiftning utan att de övriga partierna måste lägga sin röst. Storbritannien har haft minoritetsregeringar tidigare, som inte varat särskilt länge. En minoritetsregering kan utlysa nyval för att försöka återfå majoritet.

Vid nyval – brukar det vara till fördel för den som utlyser det?

– I det större perspektivet är det här resultatet ett enormt bakslag för Theresa May. Det finns forskning som visar att extraval av det här slaget faktiskt inte gynnar sittande regering utan tvärtom straffar den. Det finns en misstanke bland väljarna att det kan finnas någon bakomliggande taktik och det är uppenbart att så var det i det här fallet, säger Göran von Sydow och syftar på att Theresa May utlyste valet då hon blev tilldelad rollen som premiärminister och inte röstades fram.

Vad har drottningen med saken att göra?

Drottningen ska inte ha någon inblandning i det politiska och kan inte besluta om vem som ska bli premiärminister, men ska ge klartecken för det aktuella partiet att de kan bilda regering.

När ett parti anser att de har en plan för en fungerande regering ska partiledaren meddela drottningen om detta.

Kommer Theresa May avgå?

Medan Tories försöker hitta ett sätt att bilda en regering kan Theresa May sitta kvar som premiärminister. Om det visar sig att det inte går, kommer det förväntas av henne av avgå.

– Det kommer vara ett väldigt tryck mot Theresa May och jag skulle säga att det nog finns väldigt många som tror att hon kommer avgå, även om de konservativa kan bilda en regering.

LÄS MER: Analys: Valchansningen kan innebära slutet för May

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val i Storbritannien 2017

Mer i ämnet