George Osborne och Theresa May Foto: TT

Kritiken växer mot May: ”Hon är en vandrande vålnad”

Uppdaterad
Publicerad

Theresa May fortsätter med frenetiska försök att komma överens med nordirländska DUP så att hon kan sitta kvar som Storbritanniens premiärminister. Men Labourledaren Jeremy Corbyn tycker fortfarande att han kan ta över, och allt fler även på Mays konservativa sida är öppet kritiska. George Osborne, tidigare finansminister för Torypartiet, kallar May för ”en vandrande vålnad”.

May är beroende av DUP för att skrapa ihop en majoritet efter valet i torsdags. I lördags sades det nordirländska partiet ha gått med på ”en ramöverenskommelse”. Men tongångarna är fortsatt avvaktande, och May och DUP-ledaren Arlene Foster träffas först på tisdag.

– Vi har kommit en bra bit, men diskussionerna fortsätter, säger Foster till Sky News.

DUP är dock kontroversiellt att samarbeta med för Mays parti Tories, bland annat på grund av sitt motstånd mot gay-äktenskap och abort-rättigheter.

LÄS MER: May söker stöd hos DUP

”Hon måste bort”

Kritiken mot Theresa May växer även i de egna leden efter katatstrofvalet.

– Jag kan inte se hur hon (May) kan sitta kvar på sikt, säger Anna Soubry, känd EU-vän inom Tories, till Sky News.

– Jag tror tyvärr att hon måste bort. Men inte på ett tag, jag betonar det. Vi behöver stabilitet.

Allra fränast i sin kritik är partikollegan och tidigare konservative finansministern George Osborne. I en BBC-intervju kallar han May för ”en vandrande vålnad”. Osborne fick sparken av May förra sommaren och han menar att hennes dagar är räknade.

– Det handlar mest om hur länge hon får vänta på sin dödsdom. Jag tror att vi kommer att veta rätt snart, säger Osborne.

LÄS MER: Mays topprådgivare avgår efter katastrofvalet

Johnson avfärdar att han utmanar

Tidningen Mail on Sunday citerar fler kritiska högerröster, och hävdar att utrikesminister Boris Johnson ”funderar på en satsning på ledarposten”. På det svarar dock Johnson: ”Trams – jag stödjer Theresa May”.

Tories fick 318 platser i valet, mot tvåan Labours 262. Men den stora marginalen är tack vare det brittiska valsystemet – i procent blev marginalen liten, 42,4 procent för Tories mot Labours 40,0.

LÄS MER: Det här händer nu – här är alternativen för May

”Vi är redo”

Labourledaren Corbyn har fått vind i seglen och ser valet som oavgjort. Han har klargjort att han gärna skulle försöka sig på en minoritetsregering. Ett annat alternativ är ännu ett val.

– Det är fullt möjligt att det blir val senare i år eller i början av nästa år. Det skulle kunna vara bra, vi kan inte fortsätta med en längre tids stor svajighet, säger Corbyn till BBC.

– Vi har ett manifest, vi har stöd och vi är redo att utkämpa ännu en valstrid när som helst.

LÄS MER: Analys: Tory tappar styrka – hård brexit försvåras

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val i Storbritannien 2017

Mer i ämnet