Foto: TT

Analys: Trots ett katastrofval har May snabbt bildat regering

Uppdaterad
Publicerad
ANALYS ·

”Keep calm and carry on”. Så kan Theresa Mays reaktion sammanfattas – trots ett katastrofval har hon snabbt bildat regering med hjälp av nordirländska protestanter, DUP.

Erika Bjerström, utrikeskommentator

Erika Bjerström

Klimatkorrespondent

Oavsett vem som leder partiet har Tory tappat styrka och kommer inte kunna driva de hårda Brexit-förhandlingar som de flaggat för. Vinnare är demokratin – valdeltagandet var det högsta på decennier, liksom att rekordmånga unga väljare röstade . Nu väntar er mer folkligt förankrad uppgörelse med EU.

Väljarna är svåra att förutsäga

Lyfter man blicken från minutdramat i brittisk politik just nu står det tydligt att de politiska chockvalen fortsätter i Europa. Väljarströmmarna blir alltmer svåra att förutsäga, det visade utgången i franska valet och det visar nattens dramatik i Storbritannien som lett till maktkamper på högsta nivå. Plötsligt är det främlingsfientliga partiet UKIP utraderat i Storbritannien, istället väller en vänstervåg in över landet. Väljarna attraherades av det radikalaste manifestet på årtionden, med löften om att förstatliga tågtrafik, elnät och postväsendet.

LÄS MER: De kan få stor makt

Politiska landskapet ritas om

Det politiska landskapet ritas om på flera sätt – rekordmånga unga mellan 19-24 år strömmade till valurnorna , något som gynnade Labour.

Deras löfte att införa avgiftsfria universitetsstudier vann de unga väljare.  Från att 43 procent röstade i valet 2015 då var det nu 72 procent av brittiska unga som röstade, entusismaerade av en Corbyn kampanj som bär många drag av Bernie Sanders kampanj i USA förra året. Äldre, buttra progressiva män som framstår som autentiska vinner unga väljares förtroende.

Röstdeltagandet var också högre än väntat, 69 procent röstade vilket är den högsta siffran sen 1997.

TV: Corbyns sin sämsta high five

May förlorade majoritet

Det är ett val fullt av överraskningar, där vinnare blir till förlorare och förlorarna beskrivs som vinnare. En svensk moderatledare skulle bara kunna drömma om att kamma hem 44 procent av rösterna och det lyckades konservativa Tory med. Men trots att Theresa May ökade nästan sex procent så förlorade hon sin majoritet i parlamentet, allt på grund av det brittiska valsystemet med valkretsar där en politiker tar hem hela valdistriktet. Hennes idé om att blixtutlysa nyval kostade flera av hennes ministrar deras platser, som finansminister Jane Ellison och partiideologen Ben Gummeson.  Omedelbart har kravet väckts på hennes avgång, krav som inte kommer att låta sig tystas trots att hon bildat en ny regering.  Theresa May var en kompromisskandidat när hon valdes efter David Cameron som lämnade efter att ha förlorat folkomröstningen om EU. Trots att hon egentligen är för att stanna i EU så har hon lojalt lovat att leda landets väg ut ur EU. Men hon spelade ett högt spel när hon utlyste nyval, nåt hon förlorade efter att ha gjort en mycket blek valrörelse. Hennes vallöfte att införa en ”demenskatt”, dvs en retroaktiv fastighetsskatt på de hushåll där äldre och dementa vårdas i hemmet fick enorm kritik och hon tvingades backa.

GUIDE: Detta händer nu

Vägrar att avgå

Om May skulle avgå är utrikesminister Boris Johnson tippad att ta över, han har ett starkt stöd bland gräsrötterna i partiet. Inrikesminister Amber Rudd anses ha gjort en mycket bra valrörelse och har haft en mer synlig roll i valrörelsen än May själv som ogärna ställt upp i TV. Brexit-ministern David Davis har i årtionden velat ta över ledarskapet och skulle kunna betraktas som den stabila.

Men trots avgångskraven vägrar Theresa May att avgå, ett besked som snabbt kan komma att ändras. Hon säger sig vilja stå för stabilitet inför Brexitförhandlingarna med EU som inleds inom kort. Under dagen har hon förhandlat om att få regeringsstöd av konservativa protestanter på Nordirland, DUP (Demokratiska unionistpartiet) som ökade från 8 till 10 mandat. Om några timmar kommer hon att gå till drottningen och ansöka om att bilda regering,enligt flera nyhetsbyråer ska detta ske med  stöd av DUP. Det ändrar det politiska landskapet än en gång. DUP är mer europavänliga än Tory, på Nordirland röstade en majoritet för att vara kvar i EU och om de skulle komma att ingå i regeringskoalition talar det för betydligt mjukare Brexitförhandlingar. Deras ledare Arlene Foster vill inte ha en skarp gräns mot Irland. Det skulle sammantaget kunna tala för att brittiskt gränsskydd inte blir lika villkorslöst som Tory hittills flaggat för DUP kan också tvinga Tory att backa på kontroversiella vallöften som att dra ner på bidragen till låginkomsttagare för uppvärmning av bostäder.

GRAFIK: Så röstade britterna

Corbyn vill bilda regering

Samtidigt säger en självsäker Jeremy Corbyn att han vill bilda en minoritetsregering eftersom han anser sig vara valets vinnare.

– De politiska argumenten som Tory gick till val på har förlorat, vi är redo att tjäna landet, sa Corbyn.

Om bara några dagar ska Theresa May och hennes ministrar sätt sig i förhandlingar med EUs Brexitförhandlare Michael Barnier. Hon gör det i en betydligt svagare position än hon hoppats på. Labourledaren Jeremy Corbyn kommer ständigt påminna henne om att många britter lagt sin röst på Labour för att stödja ett mer socialt rättvist Storbritannien, med krav på att ett Storbritannien utanför EU  inte får bli till ett  brittisk lågskatteparadis med låga minimilöner.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.