TV: Arlene Foster, partiledare för Demokratiska unionistpartiet, DUP, som kan spela stor roll. Foto: Foto: TT

Litet parti på Nordirland får stor makt

Uppdaterad
Publicerad

Nordirlands lilla nationalkonservativa parti, Demokratiska unionistpartiet, DUP, verkar få stort inflytande i brittisk politik. Partiet kan bli kungamakare och jublar i dag över sina unika möjligheter att påverka regeringsbildningen.

DUP:s partiledare Arlene Foster kan bli en nyckelperson för den konservativa regeringens möjligheter att få majoritet i det brittiska underhuset. Hon möttes av stort jubel bland sina anhängare efter att ha fått ökat stöd av väljarna.

DUP gick fram

DUP ökade från 8 till 10 av Nordirlands 18 mandat och välkomnar förhandlarna från Tories med öppna armar. Efter Torypartiet inte verkar få tillräckligt många mandat för en majoritet kommer DUP att få en stark ställning.

Det katolska partiet Sinn Fein verkar få de resterande 8 mandaten på Nordirland men bojkottar parlamentet i Westminster. Partiledaren Gerry Adams hävdar i dag att partiet håller fast vid sin hållning.

LÄS MER: Valresultatet – kraftigt bakslag för Tories

Störst och minst

DUP är det största av de nordirländska unionistpartierna men ett av de minsta partierna i det brittiska parlamentet. Nu blir partiet plötsligt en av de viktigaste spelarna i rikspolitiken.

Arlene Foster framhöll det kommande nordirländska inflytandet i det brittiska utträdet ur EU.

– Vi har alltid sagt att vi kommer att bidra med starkast möjliga team i förhandlingarna om brexit, sa Arlene Foster inför sina anhängare i Belfast i natt.

LÄS MER: Analys: Valchansningen kan innebära slutet för May

Mot fri abort

Det Demokratiska unionistpartiet grundades av pastor Ian Paisley 1971. Det är ett protestantiskt parti som blev största parti på Nordirland vid valet 2003. Partiet är motståndare till samkönade äktenskap och mot fri abort på Nordirland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Val i Storbritannien 2017

Mer i ämnet