Kommentar. Bo Inge Andersson Foto: SVT

Analys: Merkel målar en bild av ett nytt Tyskland

Uppdaterad
Publicerad
Analys ·

Angela Merkel målade i denna viktiga presskonferens en helt ny bild av det kommande Tyskland. Detta var ett av Merkels bästa framträdanden. Hon talade om ett Tyskland med islam som ett naturligt inslag, ett land som i grundlagens anda utvecklar sig till något nytt.

Som en grundläggande plattform för Tysklands framtid målade hon en bild av Tysklands historia efter andra världskriget:

Det var först ett besegrat land som tog emot miljontals tyskar som fördrivits av Sovjetunionen och Polen från gamla tyska områden i öst. Sedan blev det en välståndsstat som tog emot miljontals utländska arbetare.

Flyktingkrisen i Europa

Jättelik utmaning

Av misstag, sade Merkel, kallade man dem först ”gästarbetare” men i dag är de integrerade respekterade tyska medborgare.

Sedan genomförde man Tysklands enande och två delar av ett folk växte samman.

På samma sätt står Tyskland nu inför en ny jättelik utmaning. Hon kallade det en nationell kraftansträngning som kommer att ta pågå många många år.

Det var ett slags blod, svett och tårar-tal av Merkel där hon försökte övertyga kritiker, som också finns i hennes parti, att det som nu sker måste ses som ytterligare en naturlig del av den tyska historien med problem som man gemensamt måste lösa.

Brott mot grundlagen

För Merkel var det ett sätt att visa att det som nu sker står i djup samklang med den tyska grundlagens med dess regler om humanitet, människans lika värde och demokrati.

Hennes besked var klart: Den som med våld motsätter sig den invandring som nu sker, och som står i överensstämmelse med grundlagen, den personen begår ett brott mot Tysklands grundlag och för något sådant finns det nolltolerans. Det var en klar utsaga av Merkel: Rasister och högerextremister är författningsfiender.

Samtidigt talade hon om den våg av hjälpsamhet gentemot flyktingarna som uppstått i Tyskland – som står i motsats till de aggressiva demonstranterna. Hjälparna är fler än hetsarna, sade hon.

Vattendelare

Tyskland står alltså inför stora förändringar där Merkel visade sig medveten om att det krävs också stora ekonomiska ansträngningar, både av stat, delstater och kommuner. Men hon hänvisade hela tiden till att Tyskland redan tidigare antagit stora utmaningar.

Man kan nog säga att denna presskonferens var ett slags vattendelare för Merkels karriär som politiker. Det som nu ligger framför henne är att på nytt ena ett Tyskland som ställs inför ett enormt problem.

Hennes föregångare Helmut Kohl ställdes inför problemet att ena Tyskland. Nu ställs Angela Merkel inför ännu en utmaning att ena Tyskland, men nu från en annan utgångspunkt.

Först nyligen har det tyska migrationsverket reviderat sina prognoser om hur många flyktingar som 2015 kommer till Tyskland. Man hade räknat med – och har bett om ursäkt för felräkningen – 450.000, men nu har inrikesministern Thomas de Mazière talat om 800.000 flyktingar. Och enskilda politiker börjar redan nu tala om en miljon flyktingar. Sen är frågan hur många av dem som får stanna. Men man har i varje fall talat om att ett kraftigt ökat antal anländer till Tyskland

Omfattande förslag

För Merkel gäller det att ena tyskarna, att få deras stöd med hänvisning till grundlagen och den tyska historien.

Merkels uppgift handlar nu om att den 24 september presentera ett omfattande förslag om olika lagar som ska underlätta integreringen av den hundratusentals människor som kommer till Tyskland.

I detta ingår också att på alla sätt försöka skynda på den byråkratiska procedur som behövs för att snabbare och enklare lösa flyktingfrågan.

A- och B-lag

Hennes besked när det gällde flyktingarna innebär också att det bildas ett A- och ett B-lag. A-laget är de som flyr från krig och förföljelse. B-laget är de ”ekonomiska flyktingar” som i dag närmast kommer från västra Balkan.

De senare utgör i dag ungefär 40 procent av dem som vill stanna i Tyskland. Första kvartalet i år utgjorde de cirka 44.000 människor.

Dessa grupper kommer nu att få stå tillbaka för krigsflyktingarna. Meningen är att de genom den nya invandringsbyråkratin ska få ett snabbt nekande svar så att de snabbt kommer att återförpassas till sina hemländer. Det är ett radikalt grepp mot en människogrupp som görs för att rädda en annan människogrupp.

Merkel drev också linjen att hela EU måste samlas för att göra något. Detta har hittills inte skett.

Motarbetar EU

Även här hänvisade Merkel till de höga ideal som legat bakom EU:s grundande. Föreställningar om människans lika värde ligger till grund för EU och dess föregångare.

Den stat som inte accepterar detta och som inte vill vara med och ta emot de krigsflyktingar som nu kommer till Europa – ja, den staten motarbetar EU:s grundläggande värdering.

Den 14 september håller EU ett extra möte om flyktingfrågan. Merkel gjorde en diplomatisk markering när hon menade att länder med olika hållning inte behöver förolämpa varandra i offentligheten.

Hårda bandage

Det uttalandet kan tolkas som att hon räknar med hårda bandage när Tyskland och Frankrike ska försöka förmå stater som Ungern, Polen eller de baltiska staterna att också ta emot flyktingar.

Det handlar alltså om att övertyga de länder i öst, som solidariskt har fått enormt stöd till återuppbyggnad från EU, att i gengäld visa sin solidaritet med unionen.

Det här är en analys

Slutsatserna är journalistens egna. SVT:s medarbetare agerar inte i något politiskt parti-, företags- eller intresseorganisations intresse. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.

Flyktingkrisen i Europa

Mer i ämnet