• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Örkelljunga i Örkelljunga kommun, Skåne län. Det brinner i en industrifastighet i centrala Örkelljunga. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Kristianstad.

Polis vid vägspärr på vägen fram till den terrorutsatta restaurangen i Dhaka. Foto: TT

Misstänkta för dåd tillhörde eliten

Uppdaterad
Publicerad

De flesta som misstänks för terrordådet på en restaurang i Bangladeshs huvudstad Dhaka tillhörde överklassen. Bland dem finns en son till en högt uppsatt politiker och elever på universitet och elitskolor, rapporter BBC News.

Säkerhetsstyrkorna slog till mot restaurangen i lördags morse efter ett utdraget gisslandrama. 20 i gisslan hittades mördade och två av poliserna miste livet under räden liksom sex av de sju gisslantagarna. En misstänkt greps.

Terrorgruppen IS uppgav att den låg bakom attacken, men uppgiften förnekades av Bangladeshs regering.

Informationsminister Hasanul Haq Inu säger att ”en majoritet av pojkarna som angrep restaurangen” kom från goda skolor och välbeställda familjer.

En pappa till en av de misstänkta berättar att det inte fanns något som tydde på sonens planer.

– Jag är mållös av chocken och överraskningen, säger pappan som har en framträdande roll i Bangladesh olympiska kommitté.

En annan pappa säger att han fruktar att sonen – som gått på en elitskola i Dhaka – ”kan ha blivit hjärntvättad”.

Bedömare säger att de misstänkas bakgrund kan ha gjort att de lättare för dem att smälta in i diplomatkvarteren där angreppet genomfördes. Tidigare har man trott att de misstänkta var fattiga män, men det verkar bara gälla en av de sju.

Fakta: Brutala våldsdåd i Bangladesh

Fler än 40 brutala våldsdåd har skakat Bangladesh sedan början av 2015.

Ett flertal dödliga attacker har riktats mot religiösa minoriteter, sekulära och hbtq-aktivister, ofta utförda av personer beväpnade med machete.

Sedan februari förra året har fler än 30 människor i Bangladesh mördats i vad som misstänks vara dåd av islamistiska extremistgrupper, enligt nyhetsbyrån Reuters.

Terrorgruppen IS har tagit på sig 21 av dessa, medan al-Qaida sagt sig ligga bakom flera andra, hävdar organisationen Site, som övervakar extremistgruppers aktivitet på nätet.

Regeringen i Dhaka har kategoriskt förnekat att IS eller al-Qaida är inblandade och lägger i stället skulden på inhemska terrorister.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.