Zella Jackson Price. Foto: TT

Mödrar söker sanning om spädbarn

Uppdaterad
Publicerad

Historien om mor och dotter som återförenades efter 49 år har fått över 20 äldre kvinnor i USA att undra om deras nyfödda stals ifrån dem på ett sjukhus i St Louis. En advokat utreder om babystölder sattes i system på sjukhuset, där främst svarta vårdades.

Hundratusental människor har sett en video på Youtube om hur Melanie Gilmore återförenades med sin mor Zella Jackson Price i mars. Gilmores barn hade spårat sin mormor via Facebook, sedan deras mor sett namnet på sitt födelsebevis. Ett DNA-prov bekräftade släktskapet.

Zella Jackson Price, 76, har berättat att hon födde sin dotter på sjukhuset Homer G Phillips i St Louis i delstaten Missouri 1965. Några timmar senare fick hon höra av en sköterska att barnet dött, men hon fick aldrig se kroppen.

Unga och fattiga

Sedan berättelsen spritts via sociala medier har hennes advokat Albert Watkins kontaktats av över 20 kvinnor som fött barn på samma sjukhus under 1950- och 1960-talet. Deras berättelser har slående likheter, säger han. Alla mödrarna var svarta, fattiga och de flesta i åldern 15 till 20 år.

– Det här är mödrar, som i slutet av livet vill ha svar om det som skapat ett livslångt hål i deras hjärtan, säger han till nyhetsbyrån AP.

Watkins misstänker att barnen stals för att bli bortadopterade till svarta medelklassfamiljer. Han har nu vänt sig till myndigheterna för att få fram födelsebevis och dödsattester för barnen.

– Det här pekar på en mycket mörk plats, säger han till Reuters.

Ingen dödsattest

Gussie Parker, 82, är en av dem som hört av sig efter att ha hört om Zella Jackson Prices upplevelser. Hon blev chockad av likheterna med hennes egen historia. Hon födde en flicka 1953. Först verkade barnet må bra, trots att hon var född för tidigt, precis som Prices dotter. En timme senare fick hon beskedet att barnet dött.

– Jag fick aldrig se babyn och fick ingen dödsattest. När man är ung och någon kommer och säger att ens barn är dött, på den tiden accepterade man det, säger hon till AP.

Sjukhuset Homer G Phillips öppnade 1937 som ett sjukhus för enbart svarta. Även sedan rasåtskillnaden avskaffats på 1950-talet tog sjukhuset främst emot svarta patienter. Det stängdes 1979.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.