Israels premiärminister Benjamin Netanyahu. Foto: TT

Netanyahu anklagas att blunda för ”summariska avrättningar”

Uppdaterad
Publicerad

Den israeliska regeringen fortsätter att rikta kritik mot utrikesminister Margot Wallströms uttalande om israeliska ”utomrättsliga avrättningar”.

Samtidigt anklagar den israeliska människorättsorganisationen B’Tselem premiärminister Benjamin Netanyahu för att blunda för ”summariska avrättningar av misstänkta gärningsmän utförda av israeliska säkerhetsstyrkor”.

Söndagen den fjärde oktober skjuts 19-årige Fadi Alloun ihjäl i Jerusalem (OBS! VARNING FÖR STARKA BILDER).

Enligt polisen hade Alloun skadat en 15-årig judisk pojke med kniv. Andra vittnen uppger att Alloun inte angripit någon, utan bara råkade vara på fel plats vid fel tillfälle. I videon framgår att den palestinske 19-åringen försöker fly sekunderna innan han skjuts ihjäl med ett tiotal skott.

Öppet brev till premiärministern

I ett öppet brev till premiärminister Benjamin Netanyahu skriver B’Tselem att knivattackerna mot judiska israeler är upprörande och att landets säkerhetsstyrkor måste försvara sina medborgare. Samtidigt skriver människorättsorganisationen att våldet måste vara proportionerligt.

Brevet tar upp fem färska fall där B’Tselem anser att polisen fortsatt att skjuta även sedan de misstänkta gärningsmännen oskadliggjorts, bland annat fallet med Fadi Alloun.

I fyra av de fem fallen dödades de misstänkta.

Den 23 november skjuter israelisk polis ihjäl två palestinska tonåringar (OBS! VARNING FÖR STARKA BILDER). I det här fallet är det dokumenterat att de två tonåringarna angripit civila judar med kniv. När de båda skjuts ihjäl ligger de försvarslösa på gatan.

Premiärminister Benjamin Netanyahu har inte svarat på B’Tselems brev. Däremot kallar han utrikesminister Margot Wallströms uttalande för skandalöst och hävdar att det våld som säkerhetsstyrkorna praktiserar är ett legitimt självförsvar mot knivattacker som kan komma när som helst var som helst.

Människorättsorganisationen B’Tselem

  • B’Tselem grundades 1989 av vänsterpolitiker, akademiker och människorättsaktivister. Målet är att försvara de mänskliga rättigheterna på de av Israel ockuperade områden.
  • B’Tselem dokumenterar dödskjutningar och övervåld, inskräkningar av palestiniers rörelsefrihet, olagliga gripanden och expropiation av palestiniers mark.
  • B’Tselem är en ickestatlig frivlligorganisation som som får bidrag från privatpersoner och organisationer i Israel, Europa och Nordamerika, bland dem svenska Diakonia, FN-organet UNICEF, EU, brittiska Oxfam och norska ambassaden i Israel.
  • Israeleiska högernationalister som Avigdor Lieberman hävdar att B’Tselem uppmuntrar till terrorism och försvagar landets försvarsstyrkor. Men enligt organisationens hemsida är avsikten att stärka Israels och israelernas rättsmedvetande.
  • B’Tselem betyder ”till min avbild” och är taget från Första Moseboken där det står att ”Gud skapade människan till sin avbild”. Enligt B’Tselem är det en deklaration om alla människors lika värde.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.