EU:s vice ordförande Frans Timmermans besökte Stockholm i förra veckan. Foto: SVT

”Nu behöver EU ett flyktingavtal med Libyen”

Uppdaterad
Publicerad

EU behöver få till ett avtal liknande det med Turkiet med Libyen och de andra länderna i södra Medelhavet. Det säger EU-kommissionens vice ordförande Frans Timmermans i en intervju med Agenda.

EU:s avtal med Turkiet har stoppat flyktingströmmen och massdöden i den grekiska övärlden. Men i andra delar på Medelhavet fortsätter flykten i undermåliga och överfulla båtar. I förra veckan drunknade 800 personer i en olycka på vägen över Medelhavet från Libyen till Europa.

– Alla minns bilden av den unge Alans döda kropp på stranden. I dag är det ingen som drunknar i Egeiska havet längre och väldigt få försöker passera mellan Turkiet och Grekland. I går var det sju personer, jämfört med 3.000 om dagen före överenskommelsen. Det fungerar och vi borde ha något liknande för länder som Libyen och Egypten. Det här mänskliga lidandet är oacceptabelt och vi måste agera snabbt, säger Frans Timmermans.

Agenda

Bryter upp smuggelverksamheten

Timmermans vill inte gå närmare in på hur ett avtal med krigshärjade Libyen, utan fungerande regering, skulle se ut.

– Det vi gör nu är att vi förstör smugglarnas affärsmodell i Turkiet. Det måste vi återskapa i Libyen. Då måste man skapa bättre förutsättningar för människor att stanna i Libyen, Egypten och i de länder som de ursprungligen kommer från, säger han.

Frans Timmerman har kallats EU:s torped eftersom han fått så många av unionens ödesfrågor på sitt bord. Dit hör de känsliga förhandlingarna med Turkiet om flyktingsituationen, britternas nya medlemsvillkor och utvecklingen i Polen, där den nationalistiska regeringen drivit igenom lagar som ger dem kontroll över rättsväsendet och medierna.

– Vi har haft konstruktiva samtal med den polska regeringen de senaste fyra månaderna för vi anser det finns inslag i den polska regeringens agerande som skulle kunna hota den polska rättssäkerheten. Vi försöker hjälpa dem att undvika en sådan situation.

Minoriteterna måste skyddas

Frans Timmermans betonar hur viktigt det är undvika vad han kallar majoritetens diktatur.  

– Tittar du på Europas historia så bygger våra samhällen på demokrati, respekt för rättssäkerheten och respekt för de mänskliga rättigheterna. Dessa tre konstitutionella element vilar våra moderna samhällen på. Du kan inte använda demokrati som en ursäkt för att motarbeta rättssäkerheten eller våra mänskliga rättigheter. Demokratins kärna är att minoriteten känner sig skyddad av majoriteten och av lagen. För dagens minoritet kan vara morgondagens majoritet. Det är så samhällen fungerar.

Nazistpartiet i Tyskland är exempel på ett sådant parti som först valdes i ett demokratiskt val för att senare avskaffa rättssäkerheten för landets invånare. Men Frans Timmermans är inte orolig för att något land i Europa ska hamna i det läget.     

– Erfarenheterna från 1930-talet är själva basen i den europeiska konstruktionen. Det är därför vi lägger så mycket värde i rättssäkerheten, överenskommelser och lagar och inte bara vid ren politisk makt. Det gör att EU fungerar, så att den som är liten inte kan köras över att den som är större.  Då måste se till att maktdelningsprincipen fungerar i alla våra medlemsstater.

En fara med löften som inte infrias

Ett annat hot mot EU:s framtid är det sjunkande förtroendet när unionen går från kris till kris, säger Timmermans.

– Vi måste börja lösa saker och sluta lova runt och hålla tunt. Folk är trötta på att vi lovar mer och mer men sen inte levererar. Vi behöver göra tvärtom – lova mindre och leverera mer än vad människor förväntar sig. Då kommer förtroendet tillbaka. 

Nya EU-ministern Ann Linde (S) om EU:s utmaningar i Agenda 21.15

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Agenda

Mer i ämnet