En kvinna lägger fram blommor vid ett porträtt av Jo Cox i London. Foto: TT

”Nu börjar en mer smärtsam, mindre kärleksfull tid”

Publicerad

Jo Cox skulle inte ha ångrat en dag i sitt liv, skriver den mördade politikerns make Brendan Cox i ett känslofyllt inlägg om sin hustru. Jo Cox blev mördad av en 52-årig man när hon på torsdagen var ute på ett politiskt uppdrag.

”I dag börjar ett nytt kapitel i våra liv. Svårare, mer smärtsam, mindre lycklig och mindre fylld av kärlek”, så börjar Brendan Cox ett öppet brev om sin hustru, Jo Cox, Labourpolitikern som mördades i samband med ett offentligt framträdande på torsdagen.

Brendan Cox som har arbetat som rådgivare åt Storbritanniens tidigare premiärminister Gordon Brown publicerade dagarna innan dådet flera bilder på familjen, sin hustru och deras två små barn, när de tillsammans kampanjar för att stanna i EU.

Brittisk politiker mördad

Trodde på en bättre värld

”Jag och Jos släkt och vänner kommer att arbeta varenda sekund i våra liv att älskar och fostra våra barn och slåss mot hatet som dödade Jo”, fortsätter Brendan Cox brevet.

Han berättar om hur den 41-åriga hustrun trodde på en bättre värld och ”slogs för den varje dag i sitt liv med en energi, och en entusiasm som skulle trötta ut de flesta”.

”Jo skulle inte ha ångrat något i sitt liv”, avslutar han.

Flera minnesceremonier hölls för Jo Cox i går kväll. I Cox hemstad Bristall var varenda bänk i S:t Peters kyrkan full under minnesceremonin, rapporterar BBC och det flaggas på halvstång vid premiärministerns bostad, slottet och det brittiska parlamentet.

Britterna kommer den 23 juni genom en folkomröstning att bestämma om de ska stanna kvar i eller lämna EU. Den 52-årige man som har gripits för mordet ska ha kopplingar till en högerextrem vitmaktrörelse som vill se Storbritannien lämna unionen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk politiker mördad

Mer i ämnet