En röd och en vit ros placerades på Jo Cox tomma plats i parlamentet. Den röda rosen symboliserar partiet Labour och den vita rosen var en symbol för Cox hemtrakter Yorkshire. Foto: TT

Politiker i tårar efter Jo Cox död

Uppdaterad
Publicerad

Det brittiska parlamentet samlades under måndagen för att hylla och sörja den mördade parlamentsledamoten Jo Cox. För många ledamöter var det svårt att hålla tillbaka tårarna.

Alla ledamöter bar vita rosor på kavajslagen när de samlades i parlamentet på måndagseftermiddagen. Den vita rosen var en symbol för Cox hemtrakter, Yorkshire.

Politikerna enades över partigränserna i sin sorg över att ha förlorat en partikamrat, kollega och vän. Först ut var Labourledaren Jeremy Corbyn som talade om mordet som ”en attack på demokratin och på hela vårt land”.

Brittisk politiker mördad

Egentligen ska premiärministern alltid tala först, men i solidaritet med Labourpartiet fick oppositionsledaren Corbyn börja.

”En förkämpe”

Corbyn citerade en före detta kollega till Jo Cox.

– Hon var en förkämpe för världens mest sårbara och utsatta. Hon stod upp mot islamofobi och för palestiniers rätt. Hennes integritet var väl känd i parlamentet.

Premiärminister David Cameron berättade om sitt första möte med Jo Cox, i ett flyktingläger i Darfur 2006.

– Att möta mig, en konservativ politiker, var inte populärt bland alla. Men det var typiskt henne att sträcka sig över partigränserna för en viktigare sak, sa Cameron.

Engagemang i Syrien

Flera ledamöter tog upp Jo Cox engagemang i utrikesfrågor och mänskliga rättigheter. Bland annat var hon mycket engagerad för syriska flyktingars rättigheter.

– Det finns människor som lever och mår bra tack vare henne, sa premiärminister David Cameron.

Labourpolitikern Alison McGovern kunde inte hålla tillbaka tårarna när hon citerade Jo Cox i ett tal om Syrien.

– Med Jos egna ord: 'Vem kan anklaga föräldrar som flyr från skräcken deras barn får uppleva. Jag skulle riskera mitt liv för att få ut mina barn ur detta helvete'.

Lång applåd

Flera gånger återkom politikerna till ett citat av Jo Cox, som de menar är en summering av hennes politiska gärning:

”Vi är mycket mer förenade och har mycket mer gemensamt än det som separerar oss”.

Hyllningen avslutades av lång applåd av hela parlamentet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Brittisk politiker mördad

Mer i ämnet