Gayäktenskap kan avgöras av HD

Uppdaterad
Publicerad

Inom några dagar kan det bli lagligt för homosexuella att gifta sig över hela USA.

Ett uppmärksammat rättsfall i Högsta Domstolen kan leda till en total omkastning i frågan.

I dagsläget är det möjligt för homosexuella att gifta sig i 37 av USA:s 50 delstater efter att det bara de senaste åren blivit lagligt i en allt större del av landet.

Nu kan det över en natt bli lagligt även i de resterande delstaterna. HD ska de närmaste dagarna avgöra om det är något som delstaterna själva kan bestämma över, eller om de måste anpassa sig till den federala staten och tillåta det.

Enkönade äktenskap i USA

Enkönade äktenskap har varit på tapeten förut i Högsta domstolen. Inte minst för två år sedan då domstolen tog beslutet att den federala staten ska behandla alla gifta par lika, oavsett om det är ett heterosexuellt eller homosexuellt par.

Den här veckan handlar det om flera olika rättsfall som slagits ihop till ett och fått namn efter Jim Obergefell vars äktenskap med maken John ansågs som ogiltigt hemma i Ohio när John avled i ALS.

Avgörande i två steg

Det Högsta domstolen nu ska besluta om handlar om delstaterna själva ska ha rätt att bestämma om det ska vara möjligt med enkönade äktenskap eller inte. Det blir en tvåstegsraket som i första hand handlar om huruvida homosexuella ska få rätten att gifta sig i alla delstater.

Om domstolen säger nej till det ska domarna därefter avgöra om delstaterna i så fall åtminstone ska tvingas att erkänna äktenskap som ingåtts i en annan delstat.

Allt grundar sig i frågan om det 14:e tillägget till USA:s grundlag, ett tillägg som garanterar likhet inför lagen, och om den garantin då även gäller rätten till äktenskap.

Bush: Spelar ingen roll om det blir ja

Det har skett en stor omsvängning i USA de senaste åren. Opinionsmätningar visar nu att en majoritet är för enkönade äktenskap. Samtidigt finns det en röststark opinion mot.

Bland annat har republikanen Jeb Bush under sin kampanj för att bli president sagt att det inte spelar någon roll om det blir ett ja i domstolen, frågan måste i så fall leva vidare, menar han.

– Vi måste försäkra oss om att vi skyddar rätten inte bara till att ha en religion utan också rätten att praktisera tron, sa han vid ett valmöte förra veckan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Enkönade äktenskap i USA

Mer i ämnet