Amnesty-aktivister genomförde en flashmob i Rom på onsdagen till minne av den döde italienska studenten Guilio Regeni. Studenten hittades mördad i utkanterna av Kairo i februari och Amnesty menar att han troligtvis mördades av egyptisk säkerhetstjänst. Foto: TT

Amnesty: Hundratals torteras i Egypten

Uppdaterad
Publicerad

Hundratals egyptier har kidnappats och därefter torterats av landets säkethetstjänst i ett försök att skrämma motståndare till landets regim till tystnad, enligt en ny rapport från människorättsorganisationen Amnesty International.

Enligt rapporten mördades troligen även den italienskte studenten Giulio Regeni, vars kropp hittades i februari, av egyptisk säkerhetstjänst.

Enligt rapporten, som publicerades i dag, har barn så unga som 14 år, studenter, politiska aktivister och demonstranter försvunnit spårlöst i Egypten efter att landets säkerhetstjänst först genomsökt deras hem och därefter fört bort dem.

Många av personerna som förts bort har vittnat om hur de därefter suttit fängslade i månader och under tiden bakom galler tvingats bära ögonbindel och handklovar.

Rapporten innehåller även skildringar av hur människor torterats under förhör, som har pågått i upp till sju timmar, för att på så vis tvinga fram bevis som därefter använts under rättegångar. I en del fall har de torterade varit barn, enligt Amnesty International.

Italiensk student ”torterades troligen till döds”

I rapporten tas även fallet upp med den mördade italienske studenten Giulio Regeni, vars kropp hittades i Kairo i februari med tecken på tortyr.

Och enligt Felix Jakens från Amnesty International påminde Regenis skador om de tecken på tortyr som upptäckts i tidigare fall.

– De fruktansvärda skador som Giulio Regeni åsamkades påminner om skador som ett stort antal personer som förhörts av den egyptiska säkerhetstjänsten uppvisat – hans fall är bara toppen av isberget.

Enligt Felix Jakens pekar alla tecken på att den italienske studenten mördats av den egyptiska säkerhetstjänsten.

– Vi fruktar att Regeni kidnappades av säkerhetstjänsten och därefter torterades till döds. Innan en grundlig utredning av hans död har genomförts kommer dessa misstankar bara att växa.

Ökning efter mars 2015

Enligt rapporten har många av de personer som förvunnit varit anhängare till Muhammed Mursi – den demokratiskt valde ledaren för Muslimska brödraskapet som avsattres i juli 2013 och ersattes av president Abdel-Fatah al-Sisi.

Människorättsorganisationen pekar i rapporten även på att antalet förvinnanden har ökat markant efter att Magdy Abd el-Ghaffar utsågs till landets inrikesminister i mars 2015.

El-Ghaffar arbetade tidigare för den egyptiska hemliga polisen – en organisation som under den tidigare presidenten Hosni Mubaraks tid vid makten var ökänd för att använda sig av tortyr.

”Hänsynslös taktik av myndigheter”

Enligt Philip Luther, chef för Amnesty Internationals Mellanöstern- och Nordafrikasektion, visar rapporten att den egyptiska regimen använder sig av tortyrmetoder för att tysta sina motståndare.

– Den här rapporten avslöjar den chockerande och hänsynslösa taktik som de egyptiska myndigheterna använder för att skrämma demonstranter och dissidenter till tystnad.

Enligt siffror från den egyptiska regimen sitter minst 34.000 människor fängslade i landet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.