Medlemmar i frivilligorganisationen Syriska civilförsvaret släcker hjälpkonvojer som attackerats. Foto: TT

Hjälpkonvojer till Syrien ställs in

Uppdaterad
Publicerad

Både Röda Korset och FN skjuter upp sina hjälpsändningar till Syrien tills vidare sedan en konvoj bombats i närheten av Aleppo. Ryssland dementerar att landets eller regimens flygvapen var inblandade i attacken.

Hjälpkonvojer till fyra syriska städer har skjutits upp efter måndagens attack mot en hjälpkonvoj utanför Aleppo. Ryssland meddelade på tisdagseftermiddagen att de utreder uppgifterna om attacken, men kort efteråt hävdade försvarsdepartementet att varken Ryssland eller Syrien är skyldiga, och att endast rebeller haft tillgång till fullständig information om var konvojen befann sig, rapporterar ryska medier. Även syriska Röda Halvmånen, som distribuerar större delen av hjälpen i Syrien, ställer in allt arbete i Aleppoprovinsen i tre dagar i protest, rapporterar nyhetsbyrån Reuters.

Runt 20 civila dödades

Dödssiffran kan vara lägre än vad som hittills befarats, enligt Internationella rödakors- och rödahalvmånefederationen.

– Allt vi kan bekräfta är att chefen för syriska Röda Halvmånens avdelning i Urem al-Kubra har dödats, sade Benoit Carpentier, federationens talesperson på en presskonferens i Genève.

Samtidigt uppger Röda Korset att omkring 20 civila kan ha dödats.

Regeringen i Washington reagerade med vrede när attacken blev känd. Flygräden, där minst 18 lastbilar i en hjälpsändning träffades, kan bara ha utförts av president Bashar al-Assads regim eller hans ryska allierade, uppger högt uppsatta amerikanska källor till AFP. John Kirby, talesperson för USA:s utrikesdepartement, säger att USA kommer att ta upp frågan direkt med Ryssland och även ompröva ländernas samarbete.

Strider mellan rebeller och regimen

Tidigt på tisdagen slog syriska armén tillbaka mot en rebelloffensiv i Aleppos norra utkanter. Med stöd av ryska styrkor dödades 40 rebeller, rapporterar Reuters med hänvisning till den statliga ryska nyhetsbyrån Ria Novosti.

Även nära Ramousah, i Aleppos sydvästra utkanter, slog regeringssoldater tillbaka mot en rebellattack. Vid Ramousah finns en militäranläggning som regimens styrkor och deras allierade återtog tidigare i september.

Damaskus meddelade under måndagen att vapenvilan i landet är över på grund av att olika terrorgrupper inte har följt överenskommelsen ”i någon del”. Efter beskedet rapporterades om tiotals nya flygräder med fler än 30 civila dödsoffer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.