Filippinernas nye kontroversielle president Rodrigo Duterte kallade USA:s president Barack Obama för ”en horunge”. Foto: TT

Obama nobbar Duterte efter skymf

Uppdaterad
Publicerad

USA:s president är ”en horunge” om han vågar ifrågasätta Filippinernas krig mot knarkligorna. Det säger landets nye kontroversielle president Rodrigo Duterte. Efter uttalandet ställde president Barack Obama in ett planerat möte med Duterte under toppmötet i Laos.

Det var på en presskonferens på hemmaplan på måndagen som Duterte fick frågan om han väntar sig kritik mot knarkkriget om han träffar Obama på veckans toppmöten.

– ”Putang ina”, i så fall svär jag åt dig på mötet, svarade Duterte, riktat till Obama, rapporterar nyhetsbyrån AFP.

Stark förolämpning

Uttrycket ”putang ina” på det filippinska språket tagalog motsvarar ungefär spanska ”hijo de puta” eller engelska ”son of a bitch”, alltså en i storpolitiska sammanhang mycket stark förolämpning.

Efter det vulgära uttalandet ställde Barack Obama in det planerade mötet med Duterte vid veckans toppmöte i Laos. Obama kommer i stället att träffa den sydkoreanske presidenten Park Geuen-hye, meddelar en talesperson för Vita huset, rapporterar Reuters.

USA:s före detta president Bill Clinton gav under tisdagen sitt stöd till Obama och menade att han gjorde rätt i att ställa in mötet.

”Inte menat personligt”

Tidigt på tisdagsmorgonen svensk tid meddelade Rodrigo Duerte att han ångrade att han gjort uttalandet, och att det inte var menat som en attack på Obama.

– Presidentens kraftfulla svar på frågor från en reporter framkallade oro. Vi ångrar också att det uppfattades som ett personligt angrepp på USA:s president, säger Duertes talesperson i ett uttalande.

Det är oklart om den filippinske presidentens ånger kommer att ha någon effekt på den diplomatiska krisen mellan länderna.

Kallat påven horunge

Trots att han tillträdde för bara några månader sedan har Duterte redan hunnit göra uttrycket till ett slags signum. Såväl påve Franciskus som FN-chefen Ban Ki-Moon har blivit kallade ”putang ina” av presidenten.

Uppemot 2.500 utpekade knarkbrottslingar har skjutits ihjäl i Filippinerna sedan Duterte signalerat att det är fritt fram att ge sig på dylika kriminella.

De regionala samarbetsorganisationerna EAS och Aseans toppmöten i Laos varar i tre dagar, tisdag till torsdag – ett ovanligt tillfälle för den vanligtvis så fridfulla huvudstaden Vientiane att vara centrum för den hektiska världspolitiken.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.