Foto: TT

Ödesval för Barack Obama

Uppdaterad
Publicerad

Det har präglats av enorma valkampajer, ett utbrett missnöje mot den sittande presidenten och mätningar som pekar mot förändring i maktens innersta kärna. I dag väljer amerikanerna sin kongress.

– Visa att ni fortfarande har hopp – ge er ut och rösta!

Det är Barack Obama uppmaning till sina väljare. Och i dag är det dags, USA väljer hur styret i Washington ska se ut de närmaste åren. Men frågan är om presidentens slagord räcker, efter ett valrace som kretsat kring missnöje mot just honom.

Mellanårsval i USA

När amerikanerna nu går till val pekar de flesta mätningar på att det blir en republikansk majoritet i senaten, och därmed hela kongressen.

Lägre valdeltagande

Bägge partierna har lagt enorma summor på valet, som historiskt sett har mindre valdeltagande än presidentvalen, i ett försök att locka väljare till valurnorna. Enligt Washington Post väntas rekordsumman för kampanjerna landa på 2,4 miljarder dollar – 100 miljoner mer än för fyra år sedan.

På Washingtons gator hänger planscher med olika valkampanjer, och partiernas kandidater dyker upp i de flesta tv-kanaler med sina vallöften.

Flera som SVT pratar med svarar nej på frågan om de ska rösta i mellanårsvalet. Men en som tänker ge sig iväg till röstlokalen är Anwar Ali. Han arbetar som taxichaufför, och har bott i Washington i 15 år. I dag lägger han sin röst på Demokraterna.

– Jag röstar för ett bättre samhälle, bättre ekonomi, en bättre plats att leva på helt enkelt, säger Anwar Ali.

”Han har förlorars folkets respekt”

Demokratiska kandidater till senaten har fått kämpa i motvind under valrörelsen. Republikanerna har drivit en hård kampanj där man ridit på vågen av missnöje som finns mot styret i Vita Huset.

SVT möter Tim och Teresa McNicols, två krigsveteraner från Atlanta, utanför Vita Huset i Washington. De tar en bild tillsammans framför Barack Obamas residens, men berättar att de är starkt kritiska till presidenten och hans politik.

– Obama har förlorat folkets respekt. Han är en talare, en väldigt finslipad talare, men det är allt. Vi behöver en ledare, säger Tim McNicols.

– Han har inga principer, ingen moral. Han tar inga beslut utan följer bara strömmen, fortsätter Teresa McNicols.

Stödet: Bäste presidenten vi haft

Men Obama har fortfarande trogna väljare bakom sig. En av dem är Jim Saunders, en jurist från Texas.

– Jag tycker att han är en av de bästa presidenterna USA någonsin haft. Han har hanterat vår utrikespolitik på ett sätt som gjort att vi hållit oss utanför direkta konfrontationer. Republikanerna däremot vill ge sig in, släppa bomber och skicka trupper. President Barack Obama har gjort allt han kan för att motverka det.

Jim Saunders är nöjd med presidentens politik och tycker att USA gått framåt under hans styre. Siffrorna visar något annat: Obama har just nu rekordlågt stöd enligt de stora opinionsmätningarna. Men Jim Saunders menar att det inte finns någon riktig grund till kritiken.

– Det beror helt på det faktum att Republikanerna blockerat processer i kongressen, och lagt enorma summor på att kritisera honom.

Mätningar pekar mot republikansk majoritet

Inför valet har ett antal stater blivit det ”slagfält” som flera analytiker tror kommer avgöra om Republikanerna lyckas få de sex platser de behöver för att ta över makten i senaten.

Enligt sajten Real Clear Politics, som slår samman de stora nationella mätningarna, handlar det om åtta delstater där racen är tillräckligt jämna för att inte kunna avgöra på förhand: Colorado, Kansas, Louisiana, Alaska, Iowa, North Carolina, Georgia och New Hampshire.

Demokraterna måste ta hem röstningen i minst fem av dessa för att behålla sin majoritet.

Men det är inte säkert att valet kommer att få ett slutgiltigt avgörande i kväll. I två av staterna, Louisiana och Georgia, väntas det nämligen bli omval då det är så jämnt att man inte kan vara säker på att någon av kandidaterna tar hem mer än 50 procent av rösterna.

Fakta: Mellanårsval i USA

Mellanårsvalet hålls vart fjärde år i USA och inträffar alltig halvvägs in i den sittande presidentens mandatperiod på fyra år.

Valdagen inträffar tisdagen efter den första måndagen i november, två år efter presidentvalet – i år den 4 november.

Valet gäller kongressen, som består av två kamrar: Representanthuset och senaten.

Representanthuset består av 435 representanter som väljs vartannat år och mandaten fördelas i förhållande till folkmängd i respektive delstat. Varje delstat har minst en ledamot.

Senaten består av två representanter från var och en av de 50 staterna, alltså 100 stycken. I varje mellanårsval står ungefär en tredjedel av platserna i senaten på spel. Senatorerna väljs direkt av medborgarna i respektive stat, och sitter under en mandatperiod på sex år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mellanårsval i USA

Mer i ämnet