• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Östersund i Jämtlands län. Det brinner i en byggnad med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Jämtland.

Foto: TT & SVT

5.000 döda i Nepal – svidande kritik mot räddningsarbetet

Uppdaterad
Publicerad

Över 5.000 personer har dödats i jordbävningskatastrofen, meddelar nepalesiska myndigheter. Samtidigt växer kritiken mot räddningsarbetet.

Enligt de nya officiella siffrorna har 4.989 personer dött i jordskalvet i Nepal. Antalet skadade människor är 10.260. Vid ett basläger på Mount Everest dödades dessutom 18 människor i en lavin som orsakades av jordskalvet.

Även i grannländerna har skalvet krävt dödsoffer. I Bangladesh och Indien dödades sammalagt 61 personer och Xinhua News Agency, Kinas officella nyhetsbyrå, rapporterar att 25 personer dödats i Tibet.

Jordbävning i Nepal

10.000 befaras döda

Nepals regering sa i går att man fruktar att så många som 10.000 kan ha dött. FN bedömer samtidigt att uppemot åtta miljoner människor påverkas av katastrofen, varav två miljoner befinner sig i det svårast drabbade området.

Det svenska planet med insatspersonal landade på flygplatsen i huvudstaden Katmandu klockan halv sju i morse svensk tid.

Hård kritik mot räddningsarbetet

Myndigheterna i Nepal får nu hård kritik för hur räddningsarbetet har skötts.

– Det är en svidande kritik mot regeringen för att de inte gör något eller att de gör för lite, säger SVT:s Asienkorrespondent Lars Moberg som är på plats i Katmandu.

När skalvet inträffade var det helg och landet hamnade i en slags chock. 

– Men nu har det gått några dagar och medierna börjar fungera mera normalt.

Enligt Lars Moberg är det inte bara den politiska oppositionen som är kritisk utan även företrädare för partier som sitter i den koalitionsregering som styr landet.

En stor del av kritiken går ut på att det varit för stort fokus på området kring huvudstaden.

– Regeringen försvarar sig med att det i början handlade om att rädda liv och att det inte gick att planera för hur hjälpen skulle distribueras.

Räddningspersonal får vandra i dagar

På frågan om vad som kan göras nu, vad som är mest akut, svarar Lars Moberg:

– Allting är akut. Flygplatsen i Katmandu blir en flaskhals. Den blir igenkorkad. Logistiken där måste organiseras bättre.

– Och sedan handlar det om att distribuera ut den hjälp som kommer från utlandet. Det är ett gigantiskt problem.

Tidningar i Nepal rapporterar att räddningspersonal på vissa håll är tvungen att vandra i dagar för att komma ut till avlägsna byar för att se hur stor förödelse skalvet orsakat, berättade Lars Moberg.

– Landet har bara tretton helikoptrar och de är förstås uppe och surrar någon annanstans.

Se Lars Mobergs hela direktrapport här.

Läs mer om räddningsarbetet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Jordbävning i Nepal

Mer i ämnet