Foto: TT

Orkanen Patricia fortsätter att tappa i styrka

Uppdaterad
Publicerad

När orkanen Patricia korsade Mexiko på lördag förmiddag, svensk tid, hade den klassats ner till kategori ett. Myndigheterna varnar dock fortfarande för att det kraftiga regnet kan orsaka översvämningar och jordskred.

När Patricias öga drog in över delstaten Jalisco vid hamnstaden Manzanillo var orkanen fortfarande den starkaste Mexiko upplevt. Men när Patricia rörde sig in över land tappade orkanen mycket av sin kraft och nedgraderades, först till kategori två och senare till kategori ett.

– Det är en förväntad utveckling. Tropiska orkaner tappar alltid kraft när de når land eftersom de får sin energi från det varma havet. Men man får inte glömma att även en kategori ett-orkan är ett hot, säger SVT:s meteorolog Helen Tronstad.

Bussar sveptes iväg

Några städer har redan nu drabbats av översvämningar i orkanens spår. På tv-bilder från kusten kan man se bilar och bussar svepas iväg av flodmassorna, rapporterar AP. Bilder från staden Colima, ett par mil inåt land från kusten, visar en flod som ser ut att rinna på stadens gator, skriver TT.

– Floden rinner normalt under staden. Men med regnet hände det här, säger Jacob Lozano Salazar som bor två kvarter från platsen, till TT.

Guvernören i Jalisco, Aristóteles Sandoval, säger till CNN att 6 300 personer har sökt skydd från ovädret.

Många evakuerade

De stora mängderna regn gör att jordskred har rapporterats, men enligt AFP har inga rapporter om dödsfall ännu kommit in.

Omkring 50.000 invånare och turister evakuerades i de tre delstaterna Jalisco, Colima och Nayarit undan orkanen Patricia. Där stängdes också strömmen av för omkring 400.000 personer, som en säkerhetsåtgärd.

Hotellen närmast stranden i Puerto Vallarta evakuerade sina gäster. Stadens flygplats stängdes, liksom lasthamnarna i Manzanillo och Puerto Vallarta.

Av rädsla för orkanen ska några desperata turister ha betalat tusentals kronor för att med taxi åka från kusten, inåt landet, skriver AP.

Myndigheter utlyste undantagstillstånd i flera delstater och armén och flottan stationerade ut militär för att hjälpa till.

Ännu ett hot

I ett tv-tal till nationen sade president Enrique Peña Nieto att skadorna verkar vara mindre än befarat, men att orkanen fortfarande var ett hot.

– Med informationen vi har tillgänglig fram till nu och med hänsyn till att fenomenet pågår, så bekräftar de första rapporterna att skadorna har blivit mindre än vad som kunde motsvaras av en orkan med den här magnituden.

Fakta: Växte snabbt

Patricia växte snabbt från en tropisk storm till en av de kraftigaste orkanerna som någonsin skådats.

Vindhastigheterna kunde jämföras med den kraftigaste orkanen utöver Patricia som har uppstått i Stilla havet – som kallades Mexico – som var på just 72 meter per sekund, samma hastighet Patricia hade när den drog in över landet.

Omkring 1 000 personer dog när orkanen Mexico drog in över Manzanillo 1959.

(TT)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.