Stefan Åsberg och Niclas Berglund på plats vid säkerhetskontrollen mot Betlehem. Foto: SVT

Palestinier måste vänta timmar för att ta sig till jobbet

Uppdaterad
Publicerad

Efter sommarens sammanstötningar kring den heliga Al Aqsa moskén har Israel skärpt kontrollen vid gränserna. För de 70.000 palestinier som varje dag måste ta sig in i Israel för att jobba skapar de stora problem. SVT:s utrikeskorrespondent Stefan Åsberg har besökt kontroll ”Betlehem 300” där tätt ihopträngda människor köar i flera timmar – varje morgon.

Synen är nästan overklig. Ett tusental palestinier trängs i ett inhägnat område för att nå säkerhetskontrollen mot Betlehem. Några hänger i takbjälkarna, andra försöker passera kön genom att krypa på marken. Stämningen är hätsk, men allt de försöker att göra är att ta sig till jobbet.

Israel har knappt vaknat, klockan är strax före 03.00 på morgonen, men redan trängs hundratals människor utanför Betlehem 300 – en av områdets största säkerhetskontroller. Varje dag måste 70.000 palestinier tas sig genom de hårda och tidsödande israeliska kontrollerna för att nå sina arbeten på andra sidan muren.

– Det här är ett sätt att förnedra oss arbetare. Kan ni tala med militären, så att de låter oss passera, ropar Assad Rajoub genom järngallret, som omger kön fram mot de israeliska soldaterna. Han lämnade sitt hus vid 02.00 och så ser verkligheten ut för de flesta i den orimligt långa kön.

Stora folkmassor trängs och stämningen är aggressiv när de försöker ta sig in till säkerhetskontrollen. Foto: Niclas Berglund/SVT

Skärpta kontroller

Tiden går fort, men kön rör sig knappt. För att ta sig från ockuperade Västbanken in på israelisk mark krävs ett speciellt dokument. Det har alla som trängs i kön, som är ett par hundra meter lång. Deras bakgrund har granskats och arbetstillstånd i Israel är utfärdade. Men sommarens sammanstötningar kring den heliga Al Aqsa moskén har gjort att Israel skärpt kontrollerna ytterligare. Och de som övervakar övergången menar att köerna är rekordlånga.

LÄS MER: Oroligt när muslimsk bön på Tempelberget återupptogs

– Det är verkligen hemskt att de här granskningarna inte kan skötas bättre. Ibland upplever jag att många av de här människorna behandlas ungefär som boskap, säger Sanna Sjöblom. Hon arbetar tillfälligt på Västbanken som observatör vid de olika gränskontrollerna.

– Det är väldigt långa köer, berättar hon, och många hinner inte i tid till sina arbeten trots att dom börjar att resa mitt i natten.

Många klättrar in för att slippa den flera timmar långa kön, för att ta sig in till Israel. Foto: Niclas Berglund/SVT
En två meter bred gång, med galler, leder de palestinska arbetarna sakta framåt mot andra sidan muren. Foto: Niclas Berglund/SVT

LÄS MER: Tre palestinier dödade av israeliska säkerhetsstyrkor

50 års ockupation

Det finns tretton sådana här säkerhetskontroller som den palestinska befolkningen kan passera för att ta sig till sina arbeten på den israeliska sidan. Och att få möjlighet att arbeta utanför ockuperade Västbanken är vad som ger många palestinska familjer deras levebröd. Lönen i Israel är dubbelt så hög som på Västbanken.

LÄS MER: Palestina går nu åt hårdare än vi är vana vid

De israeliska myndigheterna menar att man måste skydda den judiska befolkningen mot knivattacker och terrordåd. Och att säkerhetskontrollerna är ett viktigt verktyg i kampen mot terrorismen. Men på den palestinska sidan är uppfattningen att behandlingen av deras folk fördjupar sprickan mellan Israel och Palestina.

– Det här är en daglig, förnedrande process efter en 50 år lång ockupation. Hur ska vi kunna acceptera en fredsprocess när vi behandlas som djur här, undrar Tamer Nashash, som står långt bak i kön.

Utrikeskorrespondent Stefan Åsberg och fotograf Niclas Berglund på plats vid gränskontroll ”Betlehem 300”, på gränsen till Israel. Foto: Niclas Berglund/SVT

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.