Foto: Scott Macpherson

Plan fattade eld vid hård landning i Dubai

Uppdaterad
Publicerad

Ett Emirates-plan med 300 personer ombord fattade eld när det slog ned hårt på landningsbanan på Dubais internationella flygplats. Passagerarna har evakuerats och omkring tio av dem vårdas för skador. Enligt uppgifter hade planet problem med landningsstället.

Olyckan inträffade klockan 10.45, svensk tid, enligt flygbolaget Emirates Twitterkonto.

Flight EK521 från Thiruvananthapuram i södra Indien ska ha fattat eld när det kom ned på landningsbanan, uppger Channel News Asia. En källa säger till Gulf Business att planet hade problem med landningstället och att det tvingades landa utan nedfällt landningsställ.

Websajten Aviation Herald, som rapporterar om flygolyckor, skriver att inspelningar från flygledartornet visar att flygledarna uppmanade planets besättning att inte glömma att fälla ut landningsstället när planet närmade sig flygplatsen. Strax därefter ska besättningen ha meddelat att man avbröt landningen, men i stället ska planet ha landat i slutet på landningsbanan. Passagerare uppger att utrustningen inte fungerade som den skulle och att planet landade utan nedfällt landningsställ, skriver Reuters.

Inga svenskar ombord

Emirates uppger att 282 passagerare och 18 besättningsmedlemmar fanns ombord. Ingen av dem dog, men en brandman miste livet när han försökte släcka elden. Omkring tio personer får vård för mindre skador och efter att ha andats in rök. En person har förts till sjukhus, skriver Gulf News.

Inga svenskar ska ha funnits ombord planet.

Inga plan får lyfta

Bilder på sociala medier visar hur rök stiger upp från flygplanskroppen, skriver TT. Området har spärrats av, skriver Gulf News.

”Berörda myndigheter på Dubai International Airport hanterar för tillfället incidenten för att se till att alla är säkra”, skriver Dubais mediekontor på Twitter.

Flygplatsen har stängts och inga plan får lyfta eller landa fram till klockan 16.30, svensk tid.

Varning om vindskjuvning

En flygexpert säger till Sky News att en varning om det farliga väderfenomenet vindskjuvning hade utfärdats strax före kraschen. Vindskjuvning beror på spänning mellan vindar med olika riktning och hastighet och i olika höga luftlager. Väderfenomenet kan få flygplan att plötsligt stiga eller sjunka, har SVT Nyheter tidigare rapporterat.

Planet, en Boeing 777-300, levererades i mars 2003, skriver Gulf News.

Dubais internationella flygplats är världens mest trafikerade, sett till internationell passagerartrafik, uppger AP.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.