Bild från Waller Countys övervakningskameror och en privat bild på Sandra Bland. Foto: TT

Poliser slipper åtal för Sandra Blands död

Uppdaterad
Publicerad

Ingen polis åtalas för Sandra Blands död. Det har åtalsjuryn i Texas bestämt, rapporterar The New York Times. Hon hittades hängd i en fängelsecell i juli.

Hon använde inte blinkern när hon bytte fil och blev stoppad av polisen. Konversationen mellan dessa två blev allt hetsigare, och när Bland vägrade släcka sin cigarett arresterades hon. Tre dagar senare hittades hon död i sin cell. Fallet har väckt stor uppmärksamhet i USA, framförallt bland afroamerikaner, som anser att detta var ännu ett fall av övervåld och rasism från polisens sida.

Ska ha begått självmord

Men nu har det beslutats att inget åtal kommer att väckas. Rättsläkaren rubricerade dödsorsaken som självmord. Sandra Bland ska ha haft självmordstankar tidigare i sitt liv, men personalen på fängelset har kryssat i ”nej” i sin rapport efter att ha frågat henne om hon är självmordsbenägen.

Många misstror dödsorsaken

Blands familj ställer sig tveksam till att hon ska ha begått självmord. Det gör även många andra som delar med sig av sina åsikter på sociala medier.

Även Bernie Sanders, en av presidentkandidaterna i USA, tror att något annat ligger bakom dödsfallet.

”Jag tvekar inte alls över att hon, likt så många andra afroamerikaner som dör i polisförvar, hade varit vid liv i dag om hon hade varit en vit kvinna”, skrev han på Twitter efter att det beslutades att det inte skulle väckas något åtal.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.