Polisen på plats i Christiania efter skjutningen. Foto: TT

Polisskytt sympatiserar med Islamiska staten

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som sköt tre personer – varav två civilklädda poliser – i Köpenhamn på onsdagskvällen sympatiserar med terrorgruppen IS. Sympatierna ska emellertid inte ha med dådet att göra.

Skjutningen inträffade i stadsdelen Christiania i samband med att mannen försökte ta sig från området med inkomsterna från dagens haschförsäljning. Gärningsmannen sköt mot två civilklädda poliser och en civilperson. En av poliserna skadades svårt medan de två andra träffades i benen.

Den misstänkte 25-åringen greps på torsdagsmorgonen efter skottväxling med polisen. Han skadades vid gripandet och fördes till sjukhus för vård.

Polisskotten i Köpenhamn

Mannen misstänks nu för mordförsök, narkotikahandel och olovligt vapeninenhav.

Anknytning till radikal grupp

Polisen har hört mannen och uppger att han sympatiserar med Islamiska staten, men det finns inget som tyder på att sympatierna har koppling till skjutningarna, skriver DR.dk.

”Mannen som tagits i förvar är dansk medborgare, men född i Bosnien-Hercegovina. Han har bott i Danmark sedan han var fyra år. Han har uppenbarligen anknytning till Millatu Ibrahim och sympatier för IS, skriver dansk polis i ett pressmeddelande.

Millatu Ibrahim är en radikal islamistisk grupp som sympatiserar med IS.

Källor i 25-åringens omgivning bekräftar uppgifterna om att mannen är kopplad till Millatu Ibrahim.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisskotten i Köpenhamn

Mer i ämnet