Dansk polis patrullerar nära Christiania. Foto: TT

Polisskytten i Köpenhamn har dött

Uppdaterad
Publicerad

Mannen som misstänks ha skjutit tre personer i området Christiania i Köpenhamn har avlidit av sina skador.

Det uppger hans advokat för danska TV2.

Tre personer sköts sent på onsdagskvällen i Christiania i den danska huvudstaden. Skottlossningen inträffade i samband med ett rutinmässigt patrullarbete i Christiania.

Polisskotten i Köpenhamn

Vid elvatiden på kvällen inledde polispatrullen ett gripande inne på ökända Pusher Street. Två av de skjutna är poliser, varav den ena har skjutits i huvudet. Den tredje är en turist som skjutits i låret.

Flera personer bevittnade skottdramat, och flertalet invånare väcktes av ljudet av skott.

”Det är djupt tragiskt”

På torsdagsmorgonen greps den misstänkte efter en eldstrid med polisen i Angle Hus på Amager. Han dödförklarades natten till fredag.

– Min klient dödförklarades inatt klockan 1.42. Det är djupt tragiskt, både vad han har gjort, och hur det slutade, säger advokat Jacob Kiil till danska TV2.

Uafhængige Politiklagemyndighed kommer att utreda fallet eftersom han blev skjuten av polisen.

Tillståndet är fortfarande kritiskt för polisen som sköts i huvudet, enligt Ekstra Bladet.

Tidigare brottslighet

Enligt danska TV2 var detta inte första gången som 25-åringen var inblandad i allvarliga brott.

TT uppger att mannen tidigare är dömd för ett dråpförsök år 2010. Som 19-åring överföll han en 21-årig man och stack honom åtskilliga gånger med en stor kökskniv. Även hans pappa och lillebror ska ha varit inblandade i det dådet.

I ett pressmeddelande skrev danska polisen att mannen sympatiserar med terrorgruppen IS. Sympatierna ska emellertid inte ha något med senaste dådet att göra.

Christianiter vill stoppa haschhandeln

Enligt DR vill nu invånarna i Christiania rensa Pusher Street och göra upp med den organiserade haschhandeln en gång för alla. Aktionen har redan påbörjats under fredagsmorgonen. Det bekräftar Christianias talesman Risenga Manghezi till P4 Köpenhamn.

– Vi kan ta bort bodarna men vi kan inte ansvara för att de inte kommer tillbaka. Vi behöver hela Danmarks hjälp med det här. Om ni verkligen stödjer Christiania, så sluta handla hasch här, säger han till DR.

Ekstra Bladet sänder direkt från Christiania där rivningen av haschstånd pågår för fullt. Det är fullt av folk överallt och den danska kvällstidningen talar om att det är historiska scener som utspelar sig där just nu.

Mer info följer...

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Polisskotten i Köpenhamn

Mer i ämnet