Frankrikes president Fransois Hollande och hans sambo Valerie Trierweiler. Foto: TT

President Hollande separerar

Uppdaterad
Publicerad

Frankrikes president François Hollande och hans sambo Valérie Trierweiler separerar. Uppgifterna bekräftas av Hollande själv på lördagen för nyhetsbyrån AFP.

Hollande fått utstå spott och spe sedan det avslöjades att han har ett förhållande med en annan kvinna, och att livvakter fått skjutsa honom till kvinnan på skoter under minimala säkerhetsarrangemang.

 Innan Holland valdes sade han att hans privatliv inte – som företrädaren Nicolas Sarkozys – skulle bli ett ämne för skvallerspalterna.

Saken har också diskuterats ur det säkerhetsperspektivet att älskarinnan lånat lägenheten av en person med anknytning till kriminella.

Rönt stor publicitet

För en vecka sedan blev otrohetsaffären känd då tidningen tidningen Closer uppgav att han haft en affär med skådespelerskan Julie Gayet.

Intresset för affären har varit enormt, inte bara i Frankrike. Vid en presskonferens tidigare i veckan om fransk ekonomi kom 600 journalister i hopp om att få veta något om den påstådda otroheten. Dock förgäves.

Efter att franska medier tidigare under lördagen gått ut med uppgifterna om Hollandes separation, bekräftade presidenten dem för nyhetsbyrån AFP under kvällen.

Hollande ska besöka USA:s president Barack Obama den 11 februari.

Trierweiler är på väg till Indien för ett välgörenhetsbesök.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.